Hlavní obsah

Partnerský ring: Musí mít za každou cenu poslední slovo! Jak to změnit?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Jako by už nešlo o ně dva, o jejich lásku a vztah jako takový, ale o to, kdo vyhraje. Skoro žádné rozhodnutí se neobejde bez hádky. Diskuze Ivanin manžel Karel odmítá, chce mít poslední slovo. Jenže Ivana už se nechce jen podřizovat, proto jde „do boje“.

Článek

Ivana (41) žije s Karlem (45) patnáct let a mají spolu dvě děti. On je lékař a vede tým lidí. Ale i Ivana už si vybudovala kariéru a získala zkušenosti s vedením – je manažerka ve vysoké pozici. Cokoli, co je potřeba ohledně rodiny a dětí rozhodnout, se u nich mění ve válku.

Zvykl si na „šéfování“

Během manželství se vše od počátku řídilo podle Karla a Ivana to přijala: „Většinou jsem ho bez řečí následovala. Vážila jsem si ho, připadalo mi, že toho víc ví, má víc zkušeností, a tak mě ani nenapadlo mu nějak odporovat.“

Jenže teď jako by jí došla trpělivost. „Najednou si připadám jako páté kolo u vozu. Navíc i já jsem si vybudovala dobrou pracovní pozici, takže o to víc mě zraňuje, když se Karel ani neptá na můj názor, případně ho rovnou smete ze stolu,“ popisuje Ivana.

Takže když je potřeba cokoli vyřešit a učinit nějaké rozhodnutí, existují dva scénáře. Buď Ivana mlčí, potřebu vyjádřit se v sobě tutlá a je vnitřně naštvaná, ale než by šla do sporu, nic neřekne. „Anebo, když vyloženě vidím, že se chystá udělat nějakou hloupost, snažím se diskutovat, racionálně mu vysvětlit, že se mýlí. Zkouším otevřít diskuzi,“ popisuje Ivana. Jenže to Karel odmítá. „Prostě práskne do stolu, pohádáme se a všechno je na nic,“ říká Ivana, ve které pak vře vztek a lítost dohromady.

Pár slov odbornice

Takhle nerovnocenný stav samozřejmě vztahu vůbec neprospívá. „Vede to k odcizení partnerů, každý si pak jede tak trochu po své koleji. Když dojde k hádce, vyhraje ten momentálně argumentačně silnější, ale láska a snaha o porozumění se vytrácejí,“ popisuje vztahová koučka Kateřina Chytra. Vlastně už nejde ani tak o snahu najít řešení či kompromis, je to boj o moc, o momentální vítězství. Ten, kdo častěji „prohrává“, v tomto případě Ivana, si pak připadá nemilovaný, nerespektovaný, nevnímaný. Roste v něm vztek, pocit méněcennosti.

Faktem je, že to, jak se lidé chovají ke svým partnerům, se nejčastěji učí od svých rodičů. Oni jsou prvním partnerským modelem, který ve svém životě spatřují. Hodně jednoduše řečeno: jak se k sobě chovali vaši rodiče, tak se budete nejspíš chovat v dospělosti i vy k svému protějšku. Jestliže byl váš otec autoritářský, podvědomě si budete vybírat podobně „silného“ muže. A pokud byla vaše matka submisivní a „poslušná“, věřte, že jste její chování okoukaly.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Prostě práskne do stolu, vypukne hádka a všechno je na nic – tak Karel reaguje na Ivaniny snahy o diskuzi (ilustrační foto)Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Přestože ale bývají tahle vztahová nastavení velmi silná a zažitá, lze je změnit. Tady jsou rady, jak na to:

  • Zaměřte se na sebe - Zkuste se samy sebe zeptat, co vás tahle situace učí, co o vás vypovídá. Neměly byste zapracovat na svém sebevědomí? Nebylo by dobré víc si důvěřovat, víc se ozývat, dávat najevo, co se vám líbí a co ne? A to i za cenu, že vystoupíte z komfortní zóny, kde nenesete zodpovědnost za žádná rozhodnutí? „Jestli jste doposud seděly v koutě a čekaly na manžela, pak je načase se trošku osamostatnit, přestat spoléhat na jeho kroky a začít žít samy za sebe,“ radí Kateřina Chytra.
  • Vytvořte seznam - Sepište si, co vám ve vztahu s manželem chybí. Co byste od něj vlastně rády „dostaly“. Může to být uznání, respekt, láska, prostor, cokoli.
  • Začněte u sebe - Věci ze seznamu začněte nejdřív praktikovat samy na sebe. Mějte se rády, respektujte se, věřte si, naslouchejte svým potřebám. „Pokud nebudete respektovat samy sebe, nebude vás nikdy respektovat ani váš partner,“ říká Kateřina Chytra.
  • Mluvte - Zkuste s partnerem komunikovat trochu jinak. Ne až ve chvíli, kdy přijde nějaký problém nebo neshoda, ale obecně. Jasně mu řekněte, jak se cítíte, co vám jeho chování způsobuje, a co se stane, když to nezměníte. Buďte klidné, ale trvejte na svém. „Nenaléhejte na něj emočně, netlačte ho někam, nevyčítejte mu. Mluvte o sobě, o svých pocitech,“ říká Kateřina Chytra.
  • Chce to čas - Nečekejte, že své chování okamžitě změní. Naopak mu dopřejte čas, aby informace vstřebal.
  • Nebojujte - Nechtějte se argumentačně prát. „V takové pozici s vámi bude muž bojovat, protože z vás bude cítit soka, nikoli partnera a ženu,“ tvrdí Kateřina Chytra. Mluvte vždy klidně, vyrovnaně, neútočte na něj, ale trvejte na diskuzi. Připomínejte mu, jak se cítíte, když vás neposlouchá, ale snažte se držet emoce na uzdě a nevybuchnout. Oba se musíte naučit úplně jinému modelu fungování a to může nějaký čas trvat.

Mgr. Kateřina Chytra, která seriál Partnerský ring odborně zaštiťuje, je vztahová koučka s více než sedmiletou praxí. Pracuje ve Škole pro ženy, kde pomáhá lidem se vztahovými problémy, ale i se sníženým sebevědomím a hledáním osobní identity. Ovládá také metodu Emočních rovnic, díky níž je možné odhalit a odblokovat negativní emoční nastavení. Absolvovala terapeutický a sebezkušenostní výcvik v rámci tříletého studia v Centru přírodní léčby, je holistickou terapeutkou a pracuje nejen s myslí a emocemi, ale i s tělem formou reflexní terapie, je školitelkou v rámci Certifikace koučů Pure Mind Lenky Černé a je také autorkou motivačního CD „Vytvořte si harmonický vztah“. Odmalička miluje zpěv a svůj hlas otvírá v rámci tvořivého a intuitivního sboru Hravé Hlasy.

Jak to funguje u vás doma? Kdo mívá častěji poslední slovo?

Reklama

Související témata:

Načítám