Hlavní obsah

Partnerský ring: Zajímá ho jen sex!

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Chce sex pořád! Ráno, po práci, večer a možná i uprostřed noci. A vy už jste z toho unavená, možná i otrávená. Odlišná potřeba sexu je v dlouhodobých vztazích velmi častým problémem. A proto je to téma dalšího dílu našeho vztahového seriálu Partnerský ring.

Článek

Sex je nedílnou součástí vztahu, takže problémy v této oblasti mohou mít velmi negativní vliv. Své o tom ví například Pavla (42), která je se svým manželem již dvacet let. Zvládli spolu mnohé, překonali partnerskou krizi, ale teď jim vztah ohrožuje jeho neustálá potřeba sexu, na který Pavla ne vždy má chuť.

Je k nezastavení

Na jednu stranu je báječné, že ani po tolika letech manželova touha po Pavle neupadá. Na druhou stranu je to ale velmi vyčerpávající. „Už ráno mi píše esemesky, jak po mně touží, přes den píše, jak se těší na večer, jen co se doma potkáme, vrhá se na mě,“ popisuje Pavla.

Kdyby byl takhle nažhavený jen občas, byla by nejspíš nadšená, jenže takhle vypadá každý jejich den. A Pavla je čím dál otrávenější, má pocit, že na ni muž stále tlačí, že jediné, co ho zajímá, je sex. „Někdy už ve mně vzbuzuje i vztek. Ale čím víc se stahuji a odmítám, tím víc na mě naléhá nebo má hloupé narážky,“ líčí Pavla.

Leckdy se k milování i přinutí, prostě se pro klid v rodině přemůže, ale sex si samozřejmě vůbec neužije. A bohužel má pocit, že se jejich vztah řítí do další krize.

Pár slov odbornice

Odlišná potřeba sexu je v dlouhodobých vztazích velmi běžným problémem. A zpravidla se častěji chtějí milovat muži. „Je to hodně dané tím, že řada z nich stráví celý den sedavým zaměstnáním, a pokud se nevěnují sportu, jejich tělo není přirozeně unavené a sex je pro ně příjemnou formou vybití,“ vysvětluje vztahová koučka Kateřina Chytra. Jenže když takto „neunavený“ muž přijde domů a najde tam ženu vyčerpanou celodenní péčí o děti, domácnost a podobně, jejich potřeby se prostě nesejdou.

Druhým důvodem, proč řada mužů tak moc touží po neustálém sexu, je, že je to pro ně jediná činnost, u které dokážou vypnout, nemyslet na pracovní starosti a podobně. „V práci třeba neustále přemýšlejí, mají velkou zodpovědnost a sex je pro ně dokonalý mentální relax,“ dodává Kateřina Chytra.

A je tu ještě jedna možnost – emocionální závislost a strach, aby je žena neopustila. A sex pokládají za způsob, jak ji uspokojit, dokázat jí svou lásku, a jsou přesvědčení, že čím častěji se milují, tím silnější bude jejich láska.

Není to zdravé

Sex samozřejmě zdravý a prospěšný je, ale jakýkoli nátlak v tomto směru je spíš na škodu. „Když muž příliš naléhá, vytváří na ženu tlak a ten způsobí, že se spíš stahuje a uzavírá, partnera odmítá,“ říká Kateřina Chytra. Leckdy to vede k tomu, že ženy podvědomě chtějí muže od sexu odradit ještě dřív, než na něj dostane chuť. A to tím, že jsou nepříjemné, protivné a podobně.

Vztah je podle ní samozřejmě o kompromisech, ale jedno pravidlo je v tomto případě zásadní. „Pokud váš muž chce sex, ale vy cítíte aktuální odpor a nechuť, rozhodně se k sexu nenuťte. Ve chvíli, kdy se potlačíte, jako byste samu sebe a své tělo znásilnila,“ říká Kateřina Chytra.

Podle ní by si muži měli uvědomit, že tlakem ženu rozhodně nenaladí. „Ženy se mužům otevírají přes své srdce. Až když cítí, že jim muž rozumí, chápe je a miluje je, otevřou se i sexuálně,“ tvrdí Kateřina Chytra. U pánů to je většinou naopak, až když mají naplněnou sexualitu, otevírají svá srdce.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Nátlak a následné přemáhání je to nejhorší, co můžete při odlišných potřebách v sexu udělatFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Problém má řešení

Pokud vás ale rozdílná potřeba sexu trápí, nevěšte hlavu, řešení existuje. Zkuste následující kroky:

  • Mluvte - I v oblasti sexu k sobě buďte upřímní a mluvte o něm. Popisujte si vzájemně své potřeby, touhy, vysvětlujte, proč tohle či ono nechcete, či chcete. Nejhorší je mlčení, protože vede k nedorozuměním a mylným domněnkám.
  • Chce to pravidla - Domluvte si určitá pravidla. Jak často se budete milovat, za jakých podmínek, co k tomu vy potřebujete, co potřebuje on. „Jedno z těch pravidel by mohlo být, že nebudete jeden na druhého extrémně naléhat, a když jeden nemá chuť, budete to respektovat. Ono popravdě, když se jeden z páru do sexu nutí, stejně to většinou nestojí za moc,“ radí Kateřina Chytra.
  • Nepřemáhejte se - Když se jednomu z vás do sexu skutečně nechce, nepřemáhejte se!
  • Jiné aktivity - Zapojte muže víc do péče o domácnost, jděte s dětmi na vycházku, sportujte. Zkuste vybít energii i jinak než sexem.
  • Nebuďte líné - Buďme upřímné, ženy mají v tomto směru občas sklony k lenosti. Prostě nechtějí sex vyměnit třeba za hodinku spánku navíc. Jestliže je tohle váš případ, pracujte s tím a svou lenost překonejte!
  • Odborná pomoc - Když problémy přetrvávají, nebojte se vyhledat odbornou pomoc. Nefunkční sexualita může být odrazem nefunkčního vztahu a čím dřív se pokusíte opravit vztah, tím dřív začne fungovat i sex.

Mgr. Kateřina Chytra, která seriál Partnerský ring odborně zaštiťuje, je vztahová koučka s více než sedmiletou praxí. Pracuje ve Škole pro ženy, kde pomáhá lidem se vztahovými problémy, ale i se sníženým sebevědomím a hledáním osobní identity. Ovládá také metodu Emočních rovnic, díky níž je možné odhalit a odblokovat negativní emoční nastavení. Absolvovala terapeutický a sebezkušenostní výcvik v rámci tříletého studia v Centru přírodní léčby, je holistickou terapeutkou a pracuje nejen s myslí a emocemi, ale i s tělem formou reflexní terapie, je školitelkou v rámci Certifikace koučů Pure Mind Lenky Černé a je také autorkou motivačního CD „Vytvořte si harmonický vztah“. Odmalička miluje zpěv a svůj hlas otvírá v rámci tvořivého a intuitivního sboru Hravé Hlasy.

Jak je to u vás doma? Shodnete se v tomto směru?

Reklama

Související témata:

Načítám