Hlavní obsah

Partnerský ring: Už se mnou nechce spát!

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Dvě rozdílné ženy, ale velmi podobný příběh. Katce i Petře to s partnery fungovalo, ale najednou jejich zájem opadl. Přestaly muže přitahovat a ti o ně už fyzicky nejeví zájem. Je to velmi častý vztahový problém, proto se mu věnujeme v dalším díle našeho seriálu Partnerský ring.

Článek

Katka (27) je krásná, štíhlá, vždy dokonale upravená, v podstatě sen kdejakého muže. Kromě toho, s nímž žije. V době námluv z ní byl Pavel (33) úplně paf, jenže teď už o ni skoro nejeví zájem – v jejich posteli se skutečně už jen spí.

Ani v ložnici Petry (36) a jejího muže Tomáše (41) to žádná velká jízda není. Petra v těhotenství hodně přibrala a nyní nosí navíc 22 kilo. A její fyzická proměna se na vztahu bohužel negativně podepsala.

Stejný problém, jiné příčiny

Katka se nezměnila, je stále stejně sexy, ale Pavel už se jí nedotknul měsíce. „Na začátku vztahu mě obletoval, skládal mi dokonce i básně. Já se bránila, bála jsem se zamilovat, držela jsem si odstup,“ vzpomíná Katka. Jenže pak přece jen Pavlovu kouzlu neodolala a byla z toho láska jako trám. „Ale byl to vlastně okamžik, kdy se Pavel přestal snažit. Postupně jeho zájem opadal a já mám pocit, že už se mu ani fyzicky nelíbím,“ popisuje Katka. Posledních několik měsíců už s ní Pavel nechce ani trávit moc času. A sex? Žádný!

Petra je na tom trochu jinak: se svým vzhledem není vůbec spokojená a je přesvědčená, že ani jejímu muži se nemůže velká nadváha, kterou má, líbit. „Tomáš se na mě občas tak podívá nebo mě začne přemlouvat k nějaké fyzické aktivitě. Vím, že to asi nemyslí zle, ale mě se to vždycky strašně dotkne,“ říká Petra. Přiznává, že Tomáš ji za nabraná kila nikdy nepeskoval, a když na její váhu přece jen trochu poukáže, dělá to jemně, spíš se starostí o její zdraví a spokojenost. „Já sama se za svoje kila nenávidím,“ tvrdí Petra. I z jejich vztahu vymizely něžnosti, protože vlastně ani sama Petra se do nich nehrne.

Pár slov odbornice – problém je hmatatelný

Ani jeden příběh není nijak ojedinělý, vztahová koučka Kateřina Chytra to ve své praxi vídá často. V případě Petry je však situace trochu snazší – je tam totiž reálný a hmatatelný důvod ochladnutí vztahu. „Pokud se žena rapidně změní a přibere třeba třicet kilo, u muže zájem částečně opadá. Pánové jsou totiž daleko víc než ženy zaměřeni na vzhled a je to pro ně podstatná součást vztahu,“ říká Kateřina Chytra.

I tak jsou ale nabraná kila tou menší nesnází, protože ve chvíli, kdy s nimi nemá problém sama žena a umí je takříkajíc nosit, muži (výjimky samozřejmě existují) je v zásadě neřeší. „Hlavní problém je, jak přistupuje žena sama k sobě. Mnoho žen se totiž začne nenávidět, odsuzovat a rapidně jim klesne sebevědomí,“ popisuje Kateřina Chytra.

Sexu se pak vlastně samy vyhýbají, a když na něj dojde, nedokážou se uvolnit, vnitřně stále řeší, co si o nich myslí muž, a sex jednoduše nestojí za nic. „Není zapotřebí naplňovat dnešní kult krásy, který je trochu ujetý. Každá žena má potenciál být krásná. Důležité ale je, aby sama sebe měla ráda,“ říká Kateřina Chytra. Pokud tedy jste vy samy se svou fyzickou změnou spokojené, nevadí vám a stále se máte rády, nemá cenu cokoli řešit. Jakákoli proměna kvůli někomu nebo pro někoho stejně nemívá valný význam. Ale jestli spokojené nejste, změňte to:

  • Upřímnost k sobě - Přiznejte si, že potřebujete změnu. A věřte, že jste to vy, kdo ji má ve svých rukou. Udělejte to kvůli sobě, ne pro muže nebo kohokoli jiného!
  • Pomalu - Nechce to žádné extrémy, ty vás jen vyčerpají a snadno to vzdáte. Začněte po malých krůčcích. Třeba pět dřepů každé ráno, místo rohlíku s máslem k snídani jablko a podobně. „Zabere vám to minimum námahy, ale změnu pocítíte a dodá vám sílu do dalších změn,“ říká Kateřina Chytra.
  • Pravidelná péče - Jednou týdně to zvládnete! Chvíle, kdy se budete věnovat sobě. Třeba si zajdete zacvičit, chcete-li zhubnout. Nebo vyrazíte ke kadeřnici, kosmetičce, na nehty. Cokoli, co prospěje vaší fyzické proměně.
  • Vztah k svému tělu - „Neubližujte svému tělu tím, že ho odmítáte a kritizujete,“ radí Kateřina Chytra. Naopak ho oceňujte, mějte ho rády! Že je zdravé, umožňuje vám pohyb, dalo život vašim dětem a podobně.
Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Už o vás nestojí? Najděte si jiného. Tenhle problém bohužel často jiné řešení nemáFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Pár slov odbornice – problém „neexistuje“

Úplně něco jiného je, když žena vypadá stále stejně, ale muž ji přesto neshledává přitažlivou. To je případ Katky. Tady je to složitější, protože to značí nějaký vztahový problém – spíš ho nepřitahujete psychicky než fyzicky. Pomineme-li patologicky nespokojené muže, kteří prostě s jednou ženou z nejrůznějších důvodů nevydrží, a jejich ochladnutí nemá s partnerkou vlastně nic společného (po nějakém čase mají zkrátka potřebu své ženy vyměnit, jsou to sukničkáři, neukotvení jedinci a podobně), pak nejde vůbec o vaši fyzickou stránku, ale o vztah jako takový. Jednoduše řečeno, něco se u vás děje, je tam dusno a to není příliš vhodná atmosféra na erotické dovádění. Co s tím?

  • Mluvte - Najděte si vhodnou chvíli, kdy jste oba v dobré náladě, a promluvte si. Bez výčitek a obviňování, jednoduše pátrejte, co se to u vás děje. Hledejte příčinu.
  • Poslouchejte - Neskákejte mu do řeči, neshazujte to, co řekne. Naopak o tom zkuste přemýšlet. Třeba ho moc tlačíte tam, kde ho chcete mít, snažíte se ho změnit k obrazu svému. Nebo jste naopak příliš „mužská“, tedy až extrémně soběstačná, bezemoční, se sklony vést ostatní, což muži chvíli oceňují, ale později se mohou cítit poněkud nepotřební. Nebo jste naopak moc submisivní a „poslušná“ a i to je pro muže trochu nuda. Vnímejte, jak váš vztah vidí on, až později přidejte svůj pohled na věc.
  • Hledejte kompromisy - Řekl vám, co se mu nelíbí? Teď je řada na vás. V klidu mu povězte, co se třeba zase nelíbí vám, co vám kazí pohodu. A hledejte kompromisy, způsob, jak být zase spokojení.
  • Budujte si zdravé sebevědomí - Mějte své zájmy, své kamarády, buďte šťastná sama se sebou. Za své štěstí jste přece zodpovědná jen vy sama, nikoli váš partner. A navíc, zdravé sebevědomí je sexy!

Bohužel mnohdy se stává, že vztah už je přežitý, bez další perspektivy, a absence něžností je jen vyústění problémů, které již nemají řešení. V takovém případě se netrapte a jděte od sebe, spolu už šťastní asi nebudete – s někým jiným ale ano.

Mgr. Kateřina Chytra, která seriál Partnerský ring odborně zaštiťuje, je vztahová koučka s více než sedmiletou praxí. Pracuje ve Škole pro ženy, kde pomáhá lidem se vztahovými problémy, ale i se sníženým sebevědomím a hledáním osobní identity. Ovládá také metodu Emočních rovnic, díky níž je možné odhalit a odblokovat negativní emoční nastavení. Absolvovala terapeutický a sebezkušenostní výcvik v rámci tříletého studia v Centru přírodní léčby, je holistickou terapeutkou a pracuje nejen s myslí a emocemi, ale i s tělem formou reflexní terapie, je školitelkou v rámci Certifikace koučů Pure Mind Lenky Černé a je také autorkou motivačního CD „Vytvořte si harmonický vztah“. Odmalička miluje zpěv a svůj hlas otvírá v rámci tvořivého a intuitivního sboru Hravé Hlasy.

Zažily jste někdy takovou situaci? 

Reklama

Související témata:

Načítám