Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Král

Foto: Petr Král

Aktualizováno

Rumové koule z rozbitého cukroví dělá snad každá rodina. Jejich výhoda je v tom, že každý rok chutnají jinak – někdy víc po pracnách, jindy po lineckém. Zkuste je ale zdobit jinak než kokosem a přidat brusinky a rozinky!

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
40 kusů
Koule
  • 200 g rozbitého cukroví
  • 120 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 50 g ořechů
  • 50 g rozinek
  • 50 g čerstvých brusinek
  • 100 ml rumu
  • 3 lžíce kakaa
Na ozdobu
  • 1 hromádka kokosu
  • 100 g čokolády na vaření
  • 30 g másla
  • 50 g bílé čokolády
Článek

Postup

01.

Rozinky a brusinky nakrájejte nahrubo a namočte do asi 1 dl rumu.

02.

Všechno cukroví nadrobte do misky, případně přidejte nadrcené dětské piškoty. Přidejte zbytky krémů z plnění cukroví nebo povoleného másla, kakao a moučkový cukr. Vše promíchejte, ochutnejte a podle potřeby přidejte ještě trochu cukru.

03.

Nakonec do těsta přidejte oříšky a brusinky a rozinky i s 0,5 dl rumu, ve kterém byly namočené, a ze všech ingrediencí vypracujte tuhé těsto. To se nesmí drobit, takže podle potřeby přidejte ještě kousek měkkého másla. V případě, že je naopak příliš měkké a nedrží tvar, přidejte ještě trochu rozdrobených zbytků cukroví nebo piškotů. Z těsta tvarujte kuličky o průměru asi 1,5–2 cm.

Foto: Petr Král

Zbyly vám krémy? Sem s nimi! Nezbyly? Tak tam dejde kousek másla a o to víc cukru. Nezapomeňte na kakao!Foto: Petr Král

04.

Hotové kuličky můžete buď obalit v kokosu, nebo je ozdobit čokoládou. V kastrolku v parní lázni rozpusťte čokoládu na vaření s kouskem tuku a nechte chvíli zchladnout. Pak polevu nabírejte na lžíci a kuličky, které máte vyskládané kousek od sebe na podložce, polévejte. Pak rozpusťte bílou čokoládu a dejte ji do zdobicího sáčku s malým otvorem (asi jako na zdobení perníčků) nebo si kupte rovnou bílou čokoládu v sáčku, který stačí ponořit do horké vody, aby se čokoláda rozehřála, a odstřihněte opravdu malý otvor. Kuličky polité tmavou polevou zdobte podle fantazie.

Foto: Petr Král

Také je lze polít čokoládou a dozdobit třeba její bílou verzíFoto: Petr Král

Reklama

Související témata:

Načítám