Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nové brambory a jejich super tenká slupka, kterou není třeba loupat, přímo vybízí k pečení dohromady s ostatními ingrediencemi. Tentokrát jsme se zaměřili na kuře, citron a pepř. Vyzkoušíte?

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 8 ks horních kuřecích stehen
  • 1 lžička soli
  • 70 g másla
    7
  • 700 g nových brambor
  • 1 ks citronu
  • 1 lžička pepře barevného celého
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Kuřecí maso podle potřeby očistěte a ze všech stran osolte. Kůží dolů narovnejte do nevymazaného pekáčku (horkem pustí trochu tuku a šťávy). Vložte do trouby.

02.

Po asi 10–15 minutách, když začne zlátnou, otočte kůží nahoru, přidejte kostky másla, podle velikosti na poloviny až čtvrtiny překrájené nové brambory (pokud máte opravdu malé, klidně je nechte celé) a nahodile poklaďte plátky citronu.

03.

Nakonec přidejte pepř – vystačíte si s černým či zeleným pepřem, lepší je ale sáhnout po směsi. Použijte buď klasickou směs „pepř čtyř barev“, nebo směs, která se jmenuje Královna pepřů. Najdete v ní navíc i semínka koriandru, drcené nové koření a hořčičné semínko.

04.

Takto pečte asi 75 minut, dokud nejsou brambory hotové a kuře upečené dozlatova. Během pečení opakovaně přelévejte výpekem, do kterého dle potřeby můžete přidat trochu vody.

Jak na dokonalé kuře na másle? Nezapomeňte, že základem dobrého jídla jsou kvalitní suroviny!

Načítám