Článek
Na 4 porce potřebujete:
- 1 200 g kuřete v celku
- 120 g másla
- drcený kmín
- sůl
Postup
Krok 1: S přípravou začněte nejlépe večer předem. Kuře otřete dosucha a důkladně vyčistěte i zevnitř, aby zbytky vnitřností nebo krve nekalily výpek. Maso zvenčí i zevnitř potřete solí a nechte přes noc odležet, v nejhorším stačí alespoň pár desítek minut.
Krok 2: Nazítří vyhřejte troubu na 200 °C. Nasolené kuře opět otřete dosucha, podle chuti můžete trochu okmínovat a položte ho prsy dolů do pekáčku (měl by být tak akorát, ne moc velký). Přidejte studené máslo nakrájené na kostky a vložte do trouby. Pečte asi 20 minut, dokud se kůže nezatáhne.
Tip: Aby lépe drželo při pečení tvar a uvnitř nevysychalo, můžete kuřeti svázat nohy k sobě kuchyňským provázkem.
Krok 3: Teplotu stáhněte na 180 °C, kuře otočte hrudí nahoru a do rozpuštěného másla přidejte trochu vody – tak, aby při promíchání s máslem vznikla hebká emulze. Kuře pak pozvolna za častého přelévání výpekem pečte ještě asi 60 až 70 minut doměkka.
Krok 4: Podávejte tak, jak máte rádi, tedy třeba s bramborami či bramborovou kaší a zeleninovým salátem, posypejte oblíbenou nasekanou bylinkou.