Hlavní obsah

Kuře pečené na másle: Triky pro dokonalý výsledek

Foto: AS Food studio, Shutterstock.com

Foto: AS Food studio, Shutterstock.com

Reklama

Zdá se vám, že na kuřeti pečeném na másle nic není? Máte pravdu! A když se budete držet tohoto návodu, tohle zdánlivě obyčejné jídlo se stane skutečnou hvězdou vaší kuchyně. Nemusíte k tomu mít ani umět nic speciálního.

Článek

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 200 g kuřete v celku -
  • 120 g másla -
  • drcený kmín -
  • sůl -

Postup

01.

S přípravou začněte nejlépe večer předem. Kuře otřete dosucha a důkladně vyčistěte i zevnitř, aby zbytky vnitřností nebo krve nekalily výpek. Maso zvenčí i zevnitř potřete solí a nechte přes noc odležet, v nejhorším stačí alespoň pár desítek minut.

02.

Nazítří vyhřejte troubu na 200 °C. Nasolené kuře opět otřete dosucha, podle chuti můžete trochu okmínovat a položte ho prsy dolů do pekáčku (měl by být tak akorát, ne moc velký). Přidejte studené máslo nakrájené na kostky a vložte do trouby. Pečte asi 20 minut, dokud se kůže nezatáhne. 

Tip: Aby lépe drželo při pečení tvar a uvnitř nevysychalo, můžete kuřeti svázat nohy k sobě kuchyňským provázkem.

03.

Teplotu stáhněte na 180 °C, kuře otočte hrudí nahoru a do rozpuštěného másla přidejte trochu vody – tak, aby při promíchání s máslem vznikla hebká emulze. Kuře pak pozvolna za častého přelévání výpekem pečte ještě asi 60 až 70 minut doměkka.

04.

Podávejte tak, jak máte rádi, tedy třeba s bramborami či bramborovou kaší a zeleninovým salátem, posypejte oblíbenou nasekanou bylinkou.

Reklama

Načítám