Hlavní obsah

Kuře pečené na másle: Triky pro dokonalý výsledek

Foto: Tomáš Rubín

Pravidelně vás zásobujeme všemi možnými i nemožnými recepty na zpracování kuřecího masa. Dnes jsme se rozhodli vám ukázat, jak vypilovat klasiku v podobě kuřete pečeného na másle k úplné dokonalosti.

Článek

Možná se vám zdá, že na kuřeti na másle přece nic není – a máte pravdu. Pokud se však budete držet našeho postupu, věřte, že teprve pak bude tohle zdánlivě obyčejné jídlo skutečnou hvězdou vašeho pravidelného vaření.

Dokonalé kuře na másle

Na 4 porce potřebujete: kuře o váze asi 1,2 kg, sůl, drcený kmín, asi 120 g másla

Postup: S přípravou začněte ideálně večer předem, postačí ale i jen několik hodin. Kuře otřete dosucha a důkladně vyčistěte i zevnitř, aby zbytky vnitřností nebo krve nekalily výpek. Maso zvenčí i zevnitř potřete solí a nechte ideálně přes noc odležet, v nejhorším stačí aspoň pár desítek minut. Troubu zapněte na 200 °C.

Kuře opět otřete dosucha, podle chuti můžete trochu okmínovat a v kuse jej položte hrudí dolů do pekáčku. Přidejte studené máslo nakrájené na kostky a vložte do trouby. Pečte asi dvacet minut, dokud se kůže nezatáhne. Teplotu stáhněte na 180 °C, kuře otočte hrudí nahoru a do rozpuštěného másla přidejte trochu vody – tak, aby při promíchání vznikla hebká emulze. Kuře pozvolna za častého přelévání výpekem pečte ještě asi 60 až 70 minut doměkka. Podávejte tak, jak máte rádi, tedy třeba s bramborami či bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Máte i vy nějakou další vychytávku, jak upéct opravdu dokonalé kuře?

ynezorPumanzeSaNyknalC