Hlavní obsah
3,1
(106)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Pokud jste ještě neochutnali pečený květák, možná k němu budete mít lehkou nedůvěru. Ale jen dokud ho nezkusíte. Chutná totiž fantasticky. Uvařte si k němu třeba krémové čočkové kari s kokosem a získáte voňavé, chutné a syté jídlo. A ani si nevšimnete, že je veganské.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Květák
  • 1 ks květáku
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžičky karí Madras
  • 1 lžička soli
Čočka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1 hrnek červené čočky
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 200 g rajčatové passaty
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžička soli
Článek

01.

Předehřejte troubu na 220 °C. V pekáčku smíchejte olej se solí a kari kořením. Omyjte květák a rozeberte ho na středně velké růžičky, přidejte do pekáčku a důkladně promíchejte s ochuceným olejem tak, aby byly všechny růžičky obalené. Dejte péct.

02.

Nakrájejte cibuli na drobno, česnek a oloupaný kousek zázvoru na opravdu malé kostičky. Rozpalte v hrnci olej na střední teplotu a opečte cibuli dosklovata. Přidejte česnek, zázvor a kari pastu a také krátce opečte.

03.

Když se kari rozvoní, zalijte zeleninu hrnkem vývaru, vsypte propláchnutou čočku, přilijte rajčatovou passatu, promíchejte a nechte pod pokličkou vařit. Květák se už peče asi čtvrt hodiny, je čas ho promíchat.

04.

Zkontrolujte a promíchejte také čočku (tři skvělá jídla s čočkou), přilijte další vývar podle toho, jak ji chcete mít hustou. Dalších 15 minut průběžne kontrolujte a míchejte jak květák, tak čočku. Po půl hodině by měl být květák krásně měkký a opečený a čočka uvařená.

05.

K čočce přidejte kokosové mléko, promíchejte, a už jenom krátce prohřejte. Servírujte společně s pečeným květákem. Jídlo výborně dochutí pár kapek limetkové nebo citronové štávy a čerstvý koriandr.

Tip: Máte-li rádi ostřejší jídla, můžete k cibulovému základu přidat chilli papričku. A když čočku víc naředíte vývarem, vznikne skvělá polévka.

A jak máte rádi květák vy? 

Načítám