Hlavní obsah
3,2
(68)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Na oblíbené sušenky (cookies) máme jednoduchý univerzální recept. Liší se vždy jen hlavní surovina – sekaná čokoláda, vlašské ořechy, hrozinky nebo lentilky. V dnešním receptu použijeme lahodné pekanové ořechy.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
26 sušenek
  • 200 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 ks vejce
  • 240 g hladké mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 150 g pekanových ořechů
Článek

Postup

01.

Nejprve důkladně vyšlehejte povolené máslo s cukrem krupicí a vanilkovým cukrem (asi 5 minut). Vznikne nadýchaný bílý krém. 

02.

Asi po 5 minutách šlehání do krému vyklepněte vejce a znovu šlehejte, dokud se vše nepropojí (další asi 3 minuty). 

03.

Mezitím smíchejte sypké suroviny – hladkou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl. Ty postupně krátce zašlehejte do máslové směsi. 

04.

Pekanové ořechy nasekejte nahrubo, pár si jich nechte celých na ozdobu. Nasekané ořechy vařečkou jemně zamíchejte do těsta. 

05.

Těsto teď rozdělte napůl a z každé poloviny vytvořte váleček o průměru asi 3 cm. Oba válečky zabalte do potravinové fólie a dejte na minimálně dvě hodiny ztuhnout do chladničky. 

06.

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů. Válečky těsta vyndejte z chladničky, rozbalte a nakrájejte na centimetrové placičky. Ty pak vyskládejte na plech s pečicím papírem. Do některých můžete na střed vtlačit celý pekanový ořech. Sušenky pečte asi 20 minut, dokud jim nezezlátnou okraje. Pak je nechte zchladnout na drátěné mřížce. 

Foto: Svatava Vašková

Domácí sušenky s mlékem, co chtít víc!Foto: Svatava Vašková

Reklama

Související témata:

Načítám