Článek
Ivana (19 let) je po Hance další z vás, které jsme dopřáli jídelníčkovou proměnu. „Mám před maturitou, učím se na přijímací zkoušky na vysokou školu, do toho řeším stěhování s přítelem. Vlivem těchto faktorů se doslova přejídám sladkostmi v domnění, že tak alespoň utlumím dopad svých problémů na mou hlavu," napsala nám Ivana. A co jí poradila výživová poradkyně pro Holmes Place ing. Iva Veselá? Přečtěte si...
Jak vypadá Ivanin jídelníček?
1. DEN
- Snídaně (6.30): Miska ovesných vloček se sušeným ovocem a polotučným mlékem, ovocný čaj (bez cukru) se skořicí a medem
- Svačina (9.30): Mandarinka, horká čokoláda
- Oběd (12.30): Celozrnný rohlík se sýrem a krůtí šunkou, čokoládová tyčinka, zelený čaj Nestea
- Svačina (15.30): Tvarohový koláč, hrnek ovocného čaje (opět bez cukru)
- Večeře (17.00): Kuřecí nudličky se zeleninou a rýží, máslový popcorn
- Pozdní večeře (19.00): Pomeranč, čaj s medem a skořicí
2. DEN
- Snídaně (6.30): Plátek celozrnného chleba se sýrem a krůtí šunkou, čaj s medem a skořicí
- Svačina (9.30): Jablko, tyčinka s mléčnou náplní (2 ks)
- Oběd (12.30): 1/4 šunkové pizzy, multivitaminový džus
- Svačina (15.30): Ovocný jogurt, hrnek neslazeného čaje
- Večeře (17.00): Zapečené těstoviny, hrnek neslazeného čaje
- Pozdní večeře (19.00): Grepefruit, čaj s medem a skořicí
Co si o něm myslí výživová poradkyně Iva Veselá?
„Jídelníček je nyní složený z jednoduchých sacharidů (cukrů), ztužených tuků a bohužel s minimem zeleniny. Pokrm bez ní bude mít nižší objem, budete mít po něm hlad a brzy pocítíte ,mlsnou´. Musíte proto stabilizovat výkyvy chutí – jíst pravidelně a vyváženě! Počítejte s tím, že jelikož je mozek velký ,spotřebitel´ glukózy, zejména v období, kdy se učíte, budete mít větší hlad. Proto se hladověním určitě netrapte, není to ani dlouho udržitelný stav. Možná se zvýší i chutě na sladké. Ty ale lze řešit sušeným ovocem a oříšky. Dávejte ale pozor na množství."
Co má Ivana změnit krok za krokem?
1. DEN
- Snídaně – složením na první pohled vypadá dobře, ale určitě ji doplňte o ořechy. Sušené ovoce preferujte nesířené, bez cukru.
- Svačina – namísto horké čokolády si vezměte kus ovoce, navíc nebo k němu přidejte jogurt s agáve sirupem a trochou vloček
- Oběd – rohlík a šunku určitě doplňte o zeleninu, namísto čokoládové tyčinky si dejte spíše kvalitní hořkou čokoládu a uvedené pití nahraďte něčím, co čaj skutečně obsahuje – připravte si svůj domácí (studený zelený čaj + citron + 1 lžička přírodního sladidla)
- Svačina – koláč nahraďte za tvaroh ochucený ovocem
- Večeře – vypadá dobře, ale opět chybí zelenina. Popcorn jsou spíše sacharidy a tuky, které do večerních hodin nepatří
- Pozdní večeře – doporučuji raději nahradit mrkvovým salátem zakapaným citronem a s troškou rozinek.
2. DEN
- Snídaně – chybí zelenina, naučte se pít čaj bez slazení (někdy je dobré si k podobné snídani zobnout pár kousků hroznů)
- Svačina – dejte si raději sypané müsli s ovocem a jogurtem
- Oběd – pizza je pokrm s vysokým glykemickým indexem a nízkou nutriční hodnotou, množství 1/4 může být málo, džus – pokud není slazený, tak v pořádku (osobně myslím, že přidaný cukr v něm bude). Oběd si dopřejte vyvážený: zeleninové rizoto s 50 g 30% tvrdého sýru nebo pstruh s brambory a zeleninou.
- Svačina – samotný jogurt na svačinu je velmi malá porce – proto přidejte plátek chleba a kousek ovoce, nebo si smíchejte kousky ovoce a vločky do jogurtu
- Večeře – zapečené těstoviny se více hodí k obědu než k večeři – pokrm obsahuje minimum bílkovin, proto zvolte raději plátek masa či ryby s dušenou zeleninou, popřípadě třeba hrachovou či špenátovou polévku s kousky kuřecího masa
- Pozdní večeře – viz předchozí den. Místo salátu raději sáhněte po bílém jogurtu, tvarohu nebo kefíru, do kterého si dejte lžičku medu (když už tedy mlsat).
Někdy stačí změnit opravdu jen drobnosti, abyste se cítili ve svém těle dobře: bez hladu, ale i únavy a podráždění. Co myslíte?