Hlavní obsah

Peklo vašich jídelníčků: Lucie hodně sportuje, ale nehubne

Foto: thinkstock

I když budete hodně cvičit, můžete mít stejný problém jako Lucie: hubnutí vám nepůjde podle představFoto: thinkstock

Reklama

Často nám píšete, že si nevíte rady s tím, jak máte jíst. Proto jsme vybrali další z vás: Lucii, která hodně sportuje, a nedaří se jí zhubnout. Co jí poradila odbornice, že má změnit?

Článek

Lucii je 33 let, měří 168 cm, váží 60 kg a pracuje jako manažerka ve velké zahraniční firmě. Má volnou pracovní dobu, proto si může organizovat čas, jak potřebuje, i když má práce hodně. A co ji trápí? „Snažím se jíst zdravě a sportovat, ale ani po delší době se mi nepodařilo dát dolů žádné kilo,“ zoufá si Lucie. I proto je ochotna vstávat brzy a běhat i cvičit. Ale výsledky? „Nic moc. Naopak se po ránu cítím mrtvá, a odpoledne mám navíc i chuť na sladké,“ dodává čtenářka. Co jí na to řekne expertka na výživu ing. Iva Veselá?

Resumé výživové poradkyně

„Lucie si může udržet stejnou váhu, jen je zapotřebí změnit tělesné složení, konkrétně redukovat tukovou tkáň a podpořit růst svalové hmoty. To je možné opět s jídelníčkem, který bude vyhovovat přesně jejím potřebám,“ uvádí expertka. A konkrétní chyby v jídelníčku?

Foto: thinkstock

Od sladkého si dejte při dietě odstupFoto: thinkstock

  • Na to, jaký má energetický výdej přes den, jí velmi málo a nevyváženě. Jídelníček neobsahuje dostatek bílkovin pro svalový růst ani sacharidů pro zvládnutí fyzického výdeje. Pokud je Lucie ve stresu, podpořila bych jídelníček hořčíkem a antioxidanty, které v jídelníčku chybí v „čerstvé“, nezničené podobě.
  • Dále bych Lucii doporučila, aby se nestravovala v pozdních hodinách. Přestože sportuje nebo chodí pozdě spát, je večerní stravování vhodné omezit.
  • Snídaně – ovesná kaše je v pořádku, ale chybí v ní bílkoviny (jogurty) a tuky (ořechy). Potřeba je, aby měla i dostatek vlákniny (klíčky, celozrnné vločky, pohanka, bulgur, špalda, jáhly).
  • Svačinu– často vynechá (docela zásadní problém). Dopolední svačinu si musí dát místo oběda, a ten pak posunout o dvě hodiny později. Nebo je varianta nasnídat se před cvičením, svačit zhruba v 9,30 a obědvat ve 12 hodin.
  • Oběd– bývá vyvážený, někdy je bez vyššího množství vlákniny, někdy chybí bílkoviny apod.
  • Svačina 2 – většinou je řešená ovocem, které sem sice patřit může, ale musí k němu přidat bílkoviny a vlákninu.
  • Večeře– pozdě + málo bílkovin. I když vypadají zdravě a dietně, tak stále převažují sacharidy, což se opět negativně podepíše na hubnutí.
  • Nevyjadřuju se konkrétně ke sportovním aktivitám, protože to je kapitola sama pro sebe. Tip redakce: O správném pohybu při hubnutí jsme psali v článku Jak nejrychleji spalovat tuky?.

Co vy na to? Jaké potíže trápí vás a jak je řešíte? Dejte nám vědět!

Reklama

Související témata:

Načítám