Hlavní obsah

Byt v podhradí: Interiér zařídili v něžném vintage stylu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Ztělesněná romantika. Takovým dojmem na vás dýchne slunný byt v domě ze 17. století, který se nachází v podhradí, obklopen úzkými uličkami Malé Strany. Manželé, kteří byt vlastní, oslovili designérku s jednoznačným zadáním: vytvořit interiér, který bude plně respektovat ducha onoho snového místa.

Článek

Nově zrekonstruovaný dům ze 17. století se nachází v podhradí na Malé Straně. Z dvoupokojového bytu je výhled na Pražský hrad a do Petřínských sadů. Designérka Zuzana Schubertová měla za úkol zařídit ho tak, aby působil stejně romanticky jako jeho okolí. Majitelé žijí přechodně v exotických zemích, a když se vrátí do Prahy, chtějí si její osobitou atmosféru užít plnými doušky.

Byt o dvou pokojích

Malostranský byt je tvořen dvěma obdélníkovými místnostmi propojenými chodbou a koupelnou. Historický původ je v charakteru stavby stále patrný, například díky sádrovým štukům na stropě nebo klenbě před vstupy do místností.

Designérka tak měla zachovat jeho vintage styl, ale zároveň ho obohatit o moderní prvky. Cílem bylo vdechnout interiéru nový život a navázat na předchozí generace rodin, které prostory kdysi obývaly.

Stůl z kořene stromu

Na první pohled upoutal pozornost manželů i designérky krásný zdobný výklenek, původně určený pro kamna. Protože však manželé kamna nechtěli, designérka nechala vyrobit oválný jídelní stůl z obrovského kořene stromu se skleněnou deskou, který přesně pasuje do výklenku. Stůl oživila obloukovou lampou, která vystupuje ze zdi.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Unikátní stůl je vyrobený na míru. Stínidlo lampy je ze stejné zdobné tapety, jako je na stěnáchFoto: Archiv Institutu bytového designu

Výhled na Pražský hrad se sklenkou v ruce

Přáním manželů bylo vytvořit v bytě nějaká „vyhlídková“ místa, odkud by se dalo dívat na Pražský hrad a do Petřínských sadů. Prostor se nabízel hned vedle kuchyňské linky, která tak volně přechází v lavici, kde se manželé mohou usadit se sklenkou vína a vychutnat si krásný výhled na město. Stejné místo je pak vytvořeno ve výklenku u ložnice.

Tyrkysové detaily a nesmrtelná bílá

Barevný akcent v podobě světle modré až tyrkysové byl také výslovným přáním majitelů. Tyto barvy tak lze vidět na dekorativní stěrce ve zdobném oblouku, na nábytku, zrcadlech i doplňcích. Stejně tak nezbytné radiátory, které nechali vyrobit na míru, jsou v pastelově modré barvě.

Dřevěná podlaha interiéru je mořená na bílou barvu, stejně jako okenní parapety z masivního dubu. Okna lemují lněné bílé závěsy. Ty při otevření oken do zahrad jemně vlají. V ložnici jsou zajímavostí krásná tepaná stříbrná noční světla zavěšená ze stropu, a díky tomu vrhají zajímavé odrazy na stěny.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Lesklé perleťové tapety dodávají něžnému vintage bytu na honosnostiFoto: Archiv Institutu bytového designu

Výsledek by se určitě líbil i kdysi

Autorka Zuzana Schubertová je s výsledkem stejně spokojená jako majitelé: „Bylo pro mě radostí podílet se na tak zajímavém interiéru, který by už po staletí mohl vyprávět. A věřím, že se mi podařilo vdechnout tomuto interiéru nový život, a přesto navázat na atmosféru, která tu byla kdysi,“ uvádí designérka.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. S nejzajímavějšími soutěžícími vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Právě teď je možné přihlašovat do dalšího ročníku interiéry vytvořené v roce 2019. Více informací najdete na stránkách soutěže.

Uzávěrka přihlášek: 20. 2. 2020

Vyhlášení výsledků: 31. 3. 2020

Brali byste bydlení v podhradí? Podívejte se na nejzajímavější místa v Praze, která spousta lidí nezná a přečtěte si děsivý příběh, co se v podhradí stalo nebohé Brigitě.

Reklama

Načítám