Hlavní obsah

Perete v horké vodě? To je špatně!

Foto: Henkel

Při jaké teplotě perete prádlo vy?Foto: Henkel

Reklama

Barevné prádlo na šedesát stupňů, bílé raději ještě na víc – tímto pravidlem se při praní řídí stále spousta z nás. Vede nás k tomu představa, že na čím více stupňů pračku nastavíme, tím čistější prádlo z ní vyndaváme. Jenže tak to už dávno není!

Článek

Ideální teploty na praní se v současnosti pohybují mezi 30 až 60 stupni, přičemž vždy bychom se měly orientovat podle doporučení výrobce, které je uvedené na cedulce oblečení. A také je dobré podívat se na sáček nebo lahev s pracím prostředkem, i tady objevíme doporučené teploty, při kterých funguje nejlépe. A pokud to uděláme – někteří možná poprvé – zjistíme, že mnohé přípravky s označením cold začínají na špínu působit už ve studené vodě.

Proč horká voda škodí?

Důvodů, proč firmy nabízejí prací prostředky, které účinkují ve studené vodě, je několik. Stručně řečeno jde o šetření životního prostředí, naší kapsy i prádla.

Podle různých měření se zjistilo, že z celkové spotřeby energie, kterou potřebujeme na jedno praní, jde pouze 20 procent na „provoz pračky“, tedy otáčení bubnu, pohánění čerpadla a podobně. Zbylých 80 procent „padne“ na ohřev vody. Přitom snížením teploty lze uspořit hodně. „Pokud porovnáme energii, která je třeba na ohřev vody na 40 a na 90 stupňů, v druhém případě je třeba osm- až devětkrát více elektřiny. Ušetřená částka za ni se pak pohybuje - podle četnosti praní – v tisícikorunách za rok,“ konstatuje Lidija Erlebachová ze společnosti Henkel.

A podle ekologů dokonce tím ovlivníme i množství skleníkových plynů, které ohrožují klima. Při praní na šedesát stupňů jich za rok vypustíme do ovzduší stejně jako auto, které ujede 400 kilometrů.

Foto: shutterstock.com

Vysoká teplota nezaručí dokonalou čistotuFoto: shutterstock.com

Enzymy účinkují jen někdy

Mnozí si ale řeknou, že si připlatí, jen když jejich prádlo bude čisté. Ale i tady platí, že často se různé skvrny lépe odstraní i při nižší teplotě. Prací prášek se skládá z různých složek, mezi které patří i enzymy a bělidla. Přitom platí, že každý z nich působí na jiný druh špíny a fleků. Třeba enzymy účinkují jen při určitých teplotách, a to spíš při těch nižších. Pak se nám snadno může stát, že ačkoli nešetříme na pracím prášku ani ohřevu vody, vyndáme z pračky oblečení, na kterém zůstávají skvrny. Je to proto, že se voda příliš brzo ohřála a některé složky pracího prášku působily jen krátce. Platí to třeba na účinné látky odstraňující mastné skvrny – ty začínají působit již při nízké teplotě a při vysokých nefungují.

Nevyvařuje se ani miminkům

Padlo i pravidlo, že je třeba vyvařovat oblečení aspoň miminkům nebo také alergikům. I těmto skupinám stačí prát prádlo na 60 stupňů. Například tolik obávaní roztoči se zahubí při 57 stupních. Navíc mnohem nebezpečnější než samotní roztoči jsou pro alergiky jejich exkrementy, pro miminka zase třeba zbytky pracího prášku, které mohou zůstat v oblečení a dráždit pokožku. Proto je pro ně lepší – než prát v horké vodě – přidat jeden či dva máchací cykly navíc. Tím se tyto látky lépe vyplaví.

A nakolik stupňů perete vy? Do kolika let jste vyvařovaly oblečení svým dětem? Podělte se o zkušenosti s ostatními na adrese info@prozeny.cz!

Reklama

Načítám