Hlavní obsah

Peřiny: je lepší duté vlákno, nebo peří?

Foto: Jysk

Víte, v čem spíte?Foto: Jysk

Reklama

Využily jste krásný slunečný den k tomu, abyste vyvětraly peřiny na balkoně či zahradě a také je tady v klidu převlékly do čistého povlečení? Pak jste možná zjistily, že tahle zima byla jejich poslední a je třeba koupit nové. Víte ale, z čeho můžete vybírat a podle čeho volit?

Článek

Ještě než vyrazíme do obchodu, je třeba si rozmyslet pár věcí. Tedy hlavně zda zůstaneme u klasického peří, nebo raději zvolíme některý z umělých materiálů. Také je dobré brát ohled na alergiky, kterých je více než dost. Ne každý výrobek z dutého vlákna je pro ně vhodný. A rozhodně bychom měly vědět, kolik chceme do peřin investovat. Zatímco nejjednodušší deky nás přijdou zhruba na dvě stě korun, za kvalitní péřové zaplatíme i čtyři tisíce korun.

Důležité centimetry

Zdá se to jako drobnost, ale první, na co bychom se měly při výběru jak peřin, tak polštářů soustředit, je jejich rozměr. Za českou klasiku se považuje peřina 200x140 centimetrů. Na ni také máme doma většinu povlečení. Pokud si koupíme například rozměr 200x150 centimetrů, budeme k němu muset kupovat i nové povlečení, což se dost prodraží.

U polštářů lze jako standard označit rozměr 90x70 centimetrů. I když někteří možná ještě mají kdysi velmi oblíbené velké polštáře s rozměrem metr krát metr. Na trhu však objevíme třeba i velikost 50x60 centimetrů. Je však dobré podotknout, že u polštáře zase není takový problém povlak podhrnout nebo „nacpat" větší náplň do menšího povlečení.

Foto: Jysk

Je lepší si za kvalitu připlatitFoto: Jysk

Co nám daly husy

Pokud nemusíme při nákupu nových polštářů a peřin šetřit a chceme, aby nám vydržely léta, je dobré sáhnout po osvědčené klasice - peří. Cena za komplet se pohybuje, tedy pokud nemáme vlastní peří a nešije nám je sousedka, zhruba od dvou tisíc korun výše. Přitom dražší jsou výrobky z prachového peří. „Jak peří, tak prachové peří jsou výbornými tepelnými izolanty, protože kolem těla udržují vrstvu nehybného vzduchu, která jej zahřívá. Jejich největší předností je schopnost pohlcovat vlhkost a odvádět i od těla. Tuto schopnost umělá vlákna postrádají," říká Monika Poláková ze společnosti Jysk. Jen pro zajímavost, na výrobu jedné luxusní peřiny je třeba oškubat 52 hus nebo kachen.

Mnozí ale peří zavrhují, protože mají pocit, že se těžko udržuje a oni potom spí ve špíně. To není pravda. Jak polštáře, tak peřiny lze totiž prát. Vždyť kachny a husy jsou ve vodě jako doma, tak proč se bát, že by jim právě voda v pračce uškodila! Samozřejmě je třeba mít patřičně velkou pračku, nejlépe s náplní na osm kilogramů, a také sušičku, neboť peří musí dokonale proschnout.

Umělá vlákna

Mnozí ale raději dávají přednost, prý kvůli jednodušší údržbě, umělým vláknům. I když většina z nás tvrdí, že máme polštáře a přikrývky z dutých vláken, nemusí to být vždy pravda. Možností máme více.

Jako duté vlákno se označuje polyesterové vlákno v podobě kuliček. Právě na kuličkách záleží, jak moc budou přikrývka a hlavně polštář kvalitní. Pokud zvolíme velmi levné výrobky, kuličky se budou k sobě lepit a vytvoří chuchvalce. Po prvním vyprání tam můžeme jít kupovat nové peřiny.

O třídu lepší než duté vlákno je takzvané silikonizované vlákno, kdy se na povrch přidá tenká vrstva silikonu. Díky tomu se výplň změkčí. Poslední skupinou výplní tvoří mikrovlákno, kterému se také říká vzdušné vlákno. Jde o velmi drobné částice, které výborně „přilnou" k našemu tělu. A jsou také jemnější a měkčí než ostatní typy.

Pozor ovšem, když chceme peřiny a polštáře pro alergiky. Prát sice můžeme všechny vyjmenované typy, ale spoustu z nich pouze na 40 stupňů. K zničení alergenů jsou však třeba teploty kolem devadesáti stupňů. Neplatí proto, že všechny umělé materiály jsou vhodné pro alergiky.

Foto: Jysk

Anatomický polštář udržuje vaše záda ve správné polozeFoto: Jysk

Novinka pro bolavá záda

V poslední době nahrazují klasické polštáře takzvané anatomické nebo také ortopedické. Jsou určeny pro ty, kterým opravdu záleží na zdravém spaní nebo už mají určité zdravotní problémy. Polštáře se vyrábějí ze stejných pěn jako matrace. Tyto materiály jsou citlivé na teplo, což znamená, že se přesně přizpůsobí tvaru naší hlavy - uvnitř si tak uděláme důlek správné velikosti. Tím dokonale podpírají krční páteř a přispívají k jejímu uvolnění.

Setkat se můžeme s několika typy: „Za základ se považuje ten nejjednodušší, vysoký kolem deseti centimetrů, který svým tvarem připomíná klasický polštář," říká Vlastimil Víšek ze společnosti Magniflex a pokračuje: „Kdo trpí opravdu silnými bolestmi hlavy a krční páteře, může sáhnout po takzvané vlně. Ta připomíná dva mírně svažující se kopečky. Toto ergonomické provedení polštáře dokonale podepírá hlavu a krční obratle a vlastně na něm nelze ležet špatně."

Jako nadstandard se prodávají i polštáře doplněné masážní vrstvou nebo se speciálně vykrojeným místem na krk. Samozřejmě všechny mají snímatelný a prací potah. Cena těch nejjednodušších začíná zhruba na tisícikoruně.

Zdá se vám, že ty peřiny stojí nějak moc a že by za to byla spousta botiček a šatiček? Potom vezměte na vědomí, že v peřinách, na rozdíl od těch bot, trávíme třetinu života!

Reklama

Související témata:

Načítám