Hlavní obsah
Foto: Marek Kučera

Foto: Marek Kučera

Perník je klasika, která se nikdy neomrzí. Vyzkoušejte ho v kombinaci s třešněmi – se skořicí a dalším voňavým kořením si doopravdy notují.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 porcí
Těsto
  • 4 ks vejce
    3
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 g hladké mouky
    1
  • 150 g špaldová mouka
    1
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 1 kousek čerstvého zázvoru
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
    7
  • 1 balíček prášku do pečiva
    1
  • 1 lžička kakaa
K dokončení
  • 300 g třešní
  • 1 sáček skořicového cukru
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Do mísy vyklepněte vejce, přidejte cukr a ušlehejte do husté a světlé pěny. Do směsi pak vmíchejte obě mouky s práškem do pečiva, perníkové koření, nastrouhaný zázvor a kakao. Míchejte a postupně přidávejte olej a mléko.

02.

Třešně vypeckujte a obalte ve skořicovém cukru. Kulatou koláčovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

03.

Těsto nalijte do formy a nakonec přidejte třešně. Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí pocukrujte a nakrájejte. Můžete podávat s kopečkem zakysané smetany.

Potřebujete zpracovat třešně a bublanina už se vám přejedla? Zkuste muffiny s třešněmi a bazalkou anebo rychlý třešňový závin z listového těsta.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 099,98 kJ
Bílkoviny5,73 g
Tuky10,42 g
Sacharidy35,89 g
Sůl0,06 g
SAFA1,66 g
Vláknina1,98 g
Cukry17,27 g

Načítám