Hlavní obsah

Perníková bábovka. Je hrníčková a krásně vláčná!

Hodnocení:
(495)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Abych pravdu řekla, nejraději peču z másla. Nicméně tato olejová bábovka je jednou z výjimek – je krásně vláčná díky mrkvi, voní po perníčkovém koření a ještě v sobě ukrývá lahodné mramorování à la cheesecake. A bonus? Ani na ni nepotřebujete váhu!

Ingredience pro:
1 bábovku
Na těsto
  • 2 mrkve
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 1/2 hrnku přírodního cukru
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 3 vejce
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1 špetka soli
Na mramorování
  • 360 g sýru žervé
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Článek

Postup

Krok 1: Rozinky den předem nechte nabobtnat v asi 5 lžících rumu. Jestli pospícháte, klidně je v něm jen na plotně nebo v mikrovlnné troubě přiveďte k varu a za pár minut se krásně nasáknou.

Krok 2: Olej prošlehejte s cukrem, perníkovým kořením, špetkou soli, vejci, moukou a sodou na tuhé těsto. Vmíchejte rozinky a najemno nastrouhanou mrkev, a pokud by bylo stále příliš husté, zřeďte ho trochou mléka.

Krok 3: Žervé nebo čerstvý krémový sýr prošlehejte s cukrem (jestli máte radši sladší dezerty, dejte ho více), vajíčkem a vanilkou. Opět můžete lehce zředit mlékem, ale směs by měla stále dobře držet tvar.

Krok 4: Polovinu těsta vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy, potřete náplní a překryjte zbylým těstem.

Krok 5: Pečte 60 až 80 minut (v polovině pečení překryjte bábovku pečicím papírem, aby se nespálil povrch) při 180 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout ve formě a až poté vyklopte.

Pečete zásadně z másla, nebo používáte i rostlinné oleje, případně sádlo?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek