Hlavní obsah
3,1
(341)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Nemáte rádi dusivé buchty? Zkuste tuhle hrníčkovou bábovku – voní po perníku, díky jablkům a žitné mouce je krásně vláčná a ještě na ni spotřebujete od Vánoc zbylý vaječný likér.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Na bábovku
  • 3/4 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 2 ks vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • 3/4 hrnku zakysané smetany
  • 2 lžíce kakaa
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek žitné mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 ks jablek
  • 1 hrst vlašských ořechů
Na polevu
  • 125 g čerstvého krémového sýru
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 2 lžíce vaječného likéru
  • 1 ks granátového jablka
Článek

Postup

01.

Cukr, olej, vejce, vanilku, smetanu (jeden kelímek, tedy 180 až 200 g), kakao a sůl prošlehejte a vmíchejte obě mouky (žitnou klidně nahraďte klasickou pšeničnou, ale bábovka je s ní vláčnější), kypřicí prášek do perníku a ještě trochu perníkového koření nebo mleté skořice a zázvoru. Na závěr zapracujte ořechy a najemno nastrouhaná jablka. Já jablka neloupu, protože ve slupce je nejvíce vitaminů a v těstě se stejně ztratí, takže by to byla zbytečná práce navíc.

02.

Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a při 175 °C pečte asi hodinu, nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 20 minut vychladnout ve formě a vyklopte.

03.

Z krémového sýra, cukru a asi 2 lžic vaječňáku ušlehejte polevu, podle potřeby zřeďte ještě trochou likéru a vychladlou bábovku s ní přelijte. Dozdobte zrníčky granátového jablka.

Tip: Jestli máte menší formu, těsto vám zbude i na pár muffinů.

Další prima obměnou je kakaová bábovka s Merlotem. Do moučníku totiž použijete jen necelý hrnek vína a zbytek by byla škoda vylévat…

Reklama

Související témata:

Načítám