Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Honí vás mlsná, ale nemůžete se rozhodnou jaký zvolit recept? Dali byste si štrúdl, ale zároveň máte chuť i na povidla. Máme pro vás řešení. Vyzkoušejte perníkový štrúdl.

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 záviny
Těsto
  • 300 g hladké mouky
    1
  • 100 g cukru moučka
  • 2 ks vejce
    3
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
    1
  • 1 lžička perníkového koření
  • 200 g povidel
  • 100 g vlašských ořechů
    8
Na potření
  • 1 ks žloutků
    3
  • 1 lžíce vody
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Ze všech surovin, kromě povidel a ořechů, vypracujeme večer těsto, které necháme přes noc odpočinout.

02.

Ráno ho rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyválíme plát. Pláty potřeme švestkovými povidly (pokud jsou tuhá, rozředíme je lžící rumu nebo vody) a poklademe půlkami ořechových jader.

03.

Zavineme jako štrúdl a pečeme při 170–180 stupních asi 25–30 minut. Ihned po upečení horký štrúdl potřeme žloutkem rozmíchaným se lžicí vlažné vody. Případně ho můžeme potřít ještě před pečením.

Máte radši dezerty z tmavého těsta? Upečte si kakaový štrúdl z perníkového těsta.

Energetická hodnota celkem pro 1 závin
Energie6 158,03 kJ
Bílkoviny33,15 g
Tuky38,88 g
Sacharidy241,24 g
Sůl0,21 g
SAFA6,91 g
Vláknina10,1 g
Cukry126,09 g
Související témata:

Načítám