Hlavní obsah

Chuť jako od babičky: Švestková povidla, která se vám určitě povedou!

Foto: Tomáš Rubín

Někdo má modrající se švestky rád čerstvé, někdo na drobenkovém koláči, jiný vypálené na slivovici. Poctivá povidla ale miluje snad opravdu úplně každý! Když je navíc vylepšíte kořením, už jen jejich výroba vám provoní byt na několik dní.

Článek

Povidla můžete za pár korun koupit, garantujeme vám však, že nikdy nebudou tak voňavá jako ta domácí, pečená s kořením a hlavně s láskou. Vzhledem k tomu, že na povidla jsou nejlepší přezrálé spadané švestky, pospěšte do alejí posbírat, co tam ještě zbylo!

Pečená švestková povidla

Potřebujete: 2 kg švestek, 1 dl červeného vinného octa (nebo obyčejného kvasného), 1 tyčinku skořice, 1 lžičku hřebíčku, 1 hvězdičku badyánu

Postup: Švestky rozpulte, vypeckujte a dejte do pekáče. Co nejvíce je upěchujte ke dnu. Zakápněte octem, přidejte koření a už nemíchejte! Přiklopte a nechte šest až osm hodin odstát. Troubu zapněte na 160 °C, pekáč se švestkami do ní vložte a pečte asi šest hodin. V žádném případě povidla nemíchejte! A ne, nebojte se, nepřipálí se! Hotová povidla propasírujte přes síto, případně rozmixujte a ještě krátce provařte. Horké je rozdělte do čistých skleniček, zavřete a nechte vychladnout otočené víčkem dolů.

Jak děláte povidla vy? Sladíte, nebo ne? Vyzkoušejte i naše hrušková bez míchání.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.