Článek
Povidla můžete za pár korun koupit, garantujeme vám však, že nikdy nebudou tak voňavá jako ta domácí, pečená s kořením a hlavně s láskou. Vzhledem k tomu, že na povidla jsou nejlepší přezrálé spadané švestky, pospěšte do alejí posbírat, co tam ještě zbylo!
Pečená švestková povidla
Potřebujete: 2 kg švestek, 1 dl červeného vinného octa (nebo obyčejného kvasného), 1 tyčinku skořice, 1 lžičku hřebíčku, 1 hvězdičku badyánu
Postup: Švestky rozpulte, vypeckujte a dejte do pekáče. Co nejvíce je upěchujte ke dnu. Zakápněte octem, přidejte koření a už nemíchejte! Přiklopte a nechte šest až osm hodin odstát. Troubu zapněte na 160 °C, pekáč se švestkami do ní vložte a pečte asi šest hodin. V žádném případě povidla nemíchejte! A ne, nebojte se, nepřipálí se! Hotová povidla propasírujte přes síto, případně rozmixujte a ještě krátce provařte. Horké je rozdělte do čistých skleniček, zavřete a nechte vychladnout otočené víčkem dolů.
POVIDLA VYUŽIJETE VE SLADKÉ I SLANÉ KUCHYNI
Jak děláte povidla vy? Sladíte, nebo ne? Vyzkoušejte i naše hrušková bez míchání.