Článek
Povidla můžete za pár korun koupit, garantujeme vám však, že nikdy nebudou tak voňavá jako ta domácí, pečená s kořením, bez cukru a hlavně s láskou. Vzhledem k tomu, že na povidla jsou nejlepší přezrálé spadané švestky, pospěšte do alejí posbírat, co tam ještě zbylo!
Pečená švestková povidla s kořením
- 2 kg švestek -
- 1 dl červeného vinného octa (nebo obyčejného kvasného) -
- 1 tyčinka skořice -
- 1 lžička hřebíčku -
- 1 hvězdička badyánu -
Postup
Krok 1: Švestky rozpulte, vypeckujte a dejte do pekáče. Co nejvíce je upěchujte ke dnu. Zakápněte octem, přidejte koření a už nemíchejte! Přiklopte a nechte šest až osm hodin odstát.
Krok 2: Troubu zapněte na 160 °C, vložte do ní pekáč se švestkami a pečte asi šest hodin. V žádném případě povidla nemíchejte! A ne, nebojte se, nepřipálí se!
Krok 3: Hotová povidla propasírujte přes síto, případně rozmixujte a ještě krátce provařte. Horké je rozdělte do čistých skleniček, zavřete a nechte vychladnout otočené víčkem dolů.
POVIDLA VYUŽIJETE VE SLADKÉ I SLANÉ KUCHYNI
Jak děláte povidla vy? Sladíte, nebo ne? Vyzkoušejte i naše hrušková povidla bez míchání.