Hlavní obsah

Pijete denně kávu? Pak byste měli vědět těchto 6 věcí o kofeinu!

Foto: Profimedia

Více než pět šálků kávy denně může mít na váš organismus špatný vlivFoto: Profimedia

Reklama

Co mají společného káva, čaj, cola nebo čokoláda? Obsahují kofein. Asi nejrozšířenější legální drogu na světě. Ta je v malém množství zdravá, ve velkém ale může dost škodit. Co je dobré o ní vědět?

Článek

Jestli existuje nějaká psychoaktivní látka, o které se dá říct, že je za jistých okolností vašemu tělu prospěšná, tak je to kofein. Jedná se o nejpopulárnější a nejčastěji užívaný stimulant na světě. Alkohol i nikotin hravě strčí do kapsy. Obsahuje ho celá řada produktů. Kromě kávy je to třeba čaj, cola, energetické nápoje, čokoláda či jakékoli výrobky s čokoládovou příchutí.

A co zajímavého jste o kofeinu možná nevěděli?

1. Nachází se v desítkách rostlin

Kofein není zdaleka jenom v kávových zrnech. Ač ty patří samozřejmě spolu s listy čajovníku, kakaovými boby a kolovými ořechy k těm nejvýznamnějším zdrojům. Mimo to ale kofein najdete taky v guaraně, grapefruitu, luštěninách či cesmíně paraguayské, z níž se vyrábí dnes velmi populární nápoj yerba maté.

2. Syntetický nebo přírodní? Vyjde to nastejno

Kromě přírodního existuje také kofein syntetický, který se vyrábí v chemických laboratořích. Je levnější, proto většina kofeinu v limonádách je právě vyrobena synteticky. Ovšem navzdory zažité představě, že všechno přírodní je lepší, to v tomto případě opravdu neplatí. Jedná se o totožnou látku, a přírodní kofein má tak stejné účinky jako syntetický.

Foto: Profimedia

Kofein zrychluje spalování a pomáhá při odbourávání tukůFoto: Profimedia

3. Udrží vás vzhůru, ale může i narušit spánek

V malém množství kofein podporuje bdělost. „Dokáže stimulovat centrální nervový systém, tím se u člověka snižuje únava, zbystřuje se myšlení a zlepšuje se koncentrace,“ popisuje pozitivní vlastnosti kofeinu nutriční poradkyně Aneta Bašová, majitelka pražského centra Top fit.

Ve větším množství má ale kofein účinek, po kterém touží málokdo. Je to sice velmi individuální, ale pokud do sebe denně dostanete více než 300 mg kofeinu, což odpovídá pěti šálkům kávy, dost pravděpodobně bude docházet k narušení spánku a následné ranní únavě. A obzvláště to platí, pokud kávu budete pít v odpoledních a večerních hodinách.

4. K hubnutí se káva vyloženě hodí

Pokud jste se někdy blíže setkali s léky na hubnutí či se sportovními doplňky stravy, jako jsou různé spalovače tuku, víte, že velmi často obsahují kofein. Někdy je dokonce hlavní složkou těchto přípravků. „Zvyšuje totiž činnost metabolismu a pomáhá při odbourávání tuků,“ podotýká Aneta Bášová.

Kávu si proto klidně můžete dopřát i při hubnutí. „Jen by neměla být se smetanou a cukrem. Nejlepší je černá káva nebo káva s polotučným mlékem, optimálně bez cukru,“ doporučuje dietoložka Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím a piju.

Foto: Profimedia

Pokud nepřekročíte maximální denní dávku kofeinu, dehydratace organismu vám nehrozíFoto: Profimedia

5. Nápoje s kofeinem se do pitného režimu počítají

„Při běžné konzumaci kofeinu, tedy do 300 mg, nedochází k dehydrataci těla, jak si mnozí myslí. Potíž by mohla nastat při výraznější konzumaci energetických nápojů nebo při pití velkého množství velmi silné kávy,“ říká Karolína Hlavatá.

Ještě donedávna platilo, že k šálku kávy je nezbytné dát si skleničku vody. To ale dnes odborníci vyvracejí. Pokud nepřekročíte maximální denní dávku, ztráta tekutin nehrozí, a můžete tak kávu klasicky počítat do pitného režimu.

6. Víc než pět šálků denně je riziko

Problém ale nastává, pokud běžně překračujete onu hranici 300 mg, u lidí s větší tolerancí 400 mg, kofeinu denně.

„V tomto případě se zvyšuje riziko srdečních onemocnění, mohou se dostavit problémy s ledvinami, zvyšuje se riziko osteoporózy a v těhotenství může dojít ke snížení růstu plodu,“ varuje nutriční poradkyně Aneta Bášová.

A dále ještě dodává: „Určitě nedoporučuji kofein užívat lidem s trávicími problémy, pálením žáhy, žaludečními a dvanácterníkovými vředy. Je také důležité podotknout, že kofein snižuje účinek některých léků proti epilepsii.“

Máte představu, kolik kofeinu do sebe denně dostanete?

Reklama

Načítám