Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Sezona cukety je v plném proudu a všude je jí opravdu požehnaně. Už nevíte, co s ní? Máme pro vás báječný tip na pikantní cuketový krém.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g cukety
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušené chilli papričky
  • 100 g zakysané smetany
    7
  • 90 ml smetany na vaření 12%
    7
  • 80 g parmazánu
    7
  • 5 ks šalotky
  • 1 lžíce másla
    7
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
    12
  • 1 lžička třtinového cukru
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno, česnek na plátky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a oboje zvolna opečte. Osmahnutou cibuli a česnek zasypte kostkami cukety a společně opékejte, dokud není cuketa dozlatova opečená.

02.

Zeleninovou směs zalejte vývarem a aspoň 5 minut povařte. Polévku osolte, dochuťte bazalkou, koriandrem a chilli. Na závěr do polévky vmíchejte zakysanou smetanu, smetanu na vaření a nastrouhaný parmezán, promíchejte a nechte provařit.

03.

Na pánvi rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět šalotky nakrájené najemno. Když jsou měkké, zasypte je třtinovým cukrem a nechte trochu zkaramelizovat. Na závěr k cibulce přilejte balzamikový ocet a nechte ho o třetinu zredukovat. Polévku podávejte se lžicí směsi z šalotek a ozdobenou bylinkami.

Pokud nemáte rádi krémové polévky, uvařte si jemnou cuketovou polévku.

Související témata:

Načítám