Hlavní obsah
3,4
(61)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Mnoho lidí považuje kuřecí vývar za celkem obyčejnou, nudnou polévku. Variací je přitom nepočítaně a pokaždé ji jde udělat úplně jinak. Nevěříte? Pojďte to zkusit – tentokrát se zázvorem, kurkumou a perlovým kuskusem.

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 utřené stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1/2 hrnku kuskusu
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • 1 lžička soli a pepře
Vývar
  • 1 ks kuřecích stehenních řízků
  • 300 g kuřecího hřbetu
  • 1 list bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžička soli a pepře
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou vývaru. Kuřecí řízek, hřbety a koření zalijte asi 1,2 litru studené vody a přiveďte k varu. Plotnu stáhněte na minimum a nechte asi hodinu jen zlehka probublávat. 

02.

Hotový vývar sceďte a maso oberte a rozeberte na malé kousky. Pokud si nejste jistí, podívejte se na 7 fíglů pro dokonalý vývar.

03.

Cibuli nakrájejte nahrubo a osmahněte na troše oleje v polévkovém hrnci. Přidejte nadrobno pokrájenou mrkev a celer a zlehka smažte, až cibule zesklovatí.

04.

Přidejte utřený česnek, tymián, rozmarýn, nastrouhaný zázvor a kurkumu, zlehka promíchejte a nechte rozvonět. Zalijte scezeným vývarem.

05.

Do polévky vložte obrané maso a perlový kuskus (jedná se vzhledem o velmi podobnou těstovinu, jako je tarhoňa, můžete ji také použít) a asi 15 minut povařte doměkka. Tymián a rozmarýn před podáváním odstraňte.

06.

Na závěr do polévky vložte mražený hrášek a nechte asi tři minuty odstát. Podle chuti můžete ještě osolit či opepřit.

Kuře a kuskus jsou oblíbená dvojka. Dejte si kuskus s kuřecím masem a sušenými rajčaty nebo si rovnou usmažte řízečky obalené v kuskusu.

Reklama

Načítám