Hlavní obsah
3,3
(131)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tarhoňa je těstovina typická pro maďarskou kuchyni. Připomíná obří kuskus a výtečně se hodí jako příloha ke všem paprikášům, perkeltům a tokáňům – zkrátka k dušenému masu s omáčkou. Zkuste ji někdy připravit místo knedlíku – okouzlí vás. A když vám zbude, uvařte tohle jídlo ze zbytků, jako by to udělali Maďaři.

5 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g tarhoni
  • 200 g brambor
  • 100 g maďarské klobásy
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 kousek červené papriky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 špetka soli
  • 1 hrst listové petržele
Článek

Pastorčina tarhoňa je jídlo ze zbytků, proto jsou rozpočet surovin a doba přípravy pouze orientační. Máte-li hotové těstoviny (ve výsledku jich potřebujete o trochu víc než brambor), dovařte brambory a naopak.

Postup

01.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, papriku na malé kostičky a klobásu na tenčí kolečka.

02.

Rozpalte velkou pánev a opečte na ní nasucho kolečka klobásy tak, jak vám nejvíc chutnají. Hotové vyberte a dejte chvíli stranou.

03.

Podle toho, kolik tuku klobása pustila, přidejte do pánve případně ještě lžíci nebo dvě oleje. Vsypte cibuli a papriku, osolte a restujte asi čtyři až pět minut, až je cibule dosklovata a paprika změkne. Pánev částečně stáhněte z ohně, vsypte mletou papriku a v horkém oleji ji důkladně, ale rychle rozmíchejte. Zalijte vodou, budete potřebovat asi půl šálku.

04.

Pánev vraťte na oheň a do základu přidejte vařené brambory. Část můžete trochu rozmačkat, část nechte v malých kouscích. Prohřejte a případně dolijte ještě trochu vody – měla by vzniknout voňavá červená omáčka hustá asi jako guláš.

05.

Na závěr vsypte do pánve uvařenou tarhoňu, důkladně promíchejte a zahřejte. Odstavte a přidejte kolečka opečené klobásy. Podávejte bohatě posypané zelenou petrželkou, s kyselou okurkou nebo kvašeným zelím.

Můj tip: Máte-li rádi pikantní jídla, můžete do základu přidat i pálivou papriku.

Milujete speciality ze zbytků? Vyzkoušejte recept na pastu frittatu ze zbylých těstovin anebo si připravte 3 skvělá jídla ze zbytků brambor, těstovin či rýže. Bezvadné pochoutky ze zbytků jsou i tyrolský gröstlpanzanella, salát se starým chlebem.

Reklama

Související témata:

Načítám