Hlavní obsah

Jak na pitný režim při sportování

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejlepší je čistá, neperlivá vodaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

To, že je člověk z větší části složen z vody, ví již dítě školou povinné. A to, jak voda působí na lidský organismus, kolik vody vyloučíme a jak ji zase správně doplníme, si řekneme v tomto článku.

Článek

Existuje spousta mýtů, polopravd a pravd o pitném režimu a pití (ne opíjení se) vůbec. Už moje babička do mě odmala nalévala různé tekutiny s tím, že když nebudu pořádně pít, vyschne mi mozek a pak postupně celé tělo a já pak budu vypadat jak mumie starých indiánských předků. Dnes vím, že sladké limonády, krásně žlutě a červeně zabarvené, které mi při tom strkala pod nos, nebylo to pravé ořechové.

Voda vítězí

V dnešní době, kdy si člověk pěstuje kult těla, jsme zaplaveni stovkami druhů nápojů, jen si vybrat ten správný. Ale nikdy neuděláme chybu, když sáhneme po obyčejné, neperlivé vodě, která nás provází již od vzniku světa, vždyť naši prapraprapředci nic jiného než takovouto vodu ani neznali. Samozřejmě že se musí jednat o vodu upravenou, tedy takovou, aby našemu organismu neuškodila.

Kolik vypotíme, tolik vypijeme

Člověk denně vyloučí přibližně 2,5 l vody, při aktivitách spojených s vyšší fyzickou zátěží samozřejmě i více. A tuto vyloučenou vodu musíme zase organismu dodat zpět, aby nedošlo k dehydrataci. Přibližně 1/3 vody se v těle vytvoří formou metabolické činnosti (voda vázaná v potravě), zbytek musíme tělu dodat formou tekutin. Pití je důležité především pro správnou funkci ledvin, látkovou výměnu a vyplavení škodlivin z těla. Nedostatek vody v těle způsobuje dehydrataci, tj. stav, kdy hladina vody v těle klesne pod stanovené minimum a začne se u nás projevovat především bolestí hlavy, špatným soustředěním, malátností a poklesem fyzické a duševní výkonnosti.

Kolik vlastně máme vypít tekutin denně? Je to velmi složitá otázka, na kterou nelze jednoznačně odpovědět. Již dávno neplatí zakořeněné pravidlo, že člověk by měl denně vypít dva až tři litry, někdy dokonce tři až pět litrů vody. Je to velmi individuální a záleží především na mnoha vnějších a vnitřních faktorech (věk, pohlaví, tělesná hmotnost, složení stravy, ale také na tělesné aktivitě, teplotě a vlhkosti prostředí, druhu oblečení atp.).

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dobrý trenér dělá pauzy na pitíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Všeho s mírou

Každý člověk má tuto potřebu nastavenou velmi individuálně a může se pohybovat od jednoho až po několik litrů za den. Jinou potřebu bude mít člověk se sedavým zaměstnáním, trávící značnou část pracovní doby u počítače, jinou zase člověk vystavený extrémním vlivům. Zde jednoznačně platí - všeho s mírou. Jsou lidé, kteří podlehli extrémnímu trendu, který nám byl léta podsouván, a to vypít velké množství tekutin denně bez ohledu na to, co dělám a jak se cítím, a dnes mají velké problémy s ledvinami, srdcem, otékají jim nohy, kotníky atp. Dokonce byl zaznamenán u lidí, kteří sice velmi sportují, ale zároveň pijí mnohem více, než skutečně vypotí, jev nazývaný jako hyponatremie neboli otrava vodou, která končí někdy křečemi nebo dokonce kolapsem organismu.

Nezapomínejte pít především při sportovní činnosti, kdy úbytek vody je okamžitý a my ho potřebujeme rychle minimalizovat. Vždy mějte na mysli tři základní pravidla:

  1. voda ochlazuje tělo pocením
  2. voda je nezbytným faktorem růstu svalů
  3. voda pomáhá v procesu zbavování se přebytečných tuků

Vybírejte si

Nápojů, které se při sportování doporučují, je velké množství, od obyčejné neperlivé vody až po nápoje energetické, které spolu s úbytkem dodají tělu i potřebnou energii, která nám při větší fyzické zátěži ubývá. Pokud se věnujete jakémukoli sportu, berte si s sebou vždy láhev s nějakou vhodnou tekutinou a pijte ihned, když cítíte potřebu se napít. Správný instruktor při kolektivních činnostech (aerobik, jóga, spinning...) vždy dbá na přestávky, které slouží hlavně k doplnění tekutin. A tady opět platí pravidlo - pijte s mírou. Žaludek plný vody není to nejlepší při intenzivním pohybu.

Tolik alespoň ve stručnosti něco o záludnosti příjímání tekutin. Je to sice tak trochu věda, ale když se budeme řídit svým rozumem a budeme sledovat své tělo, nikdy nemůžeme „šlápnout vedle". Naše tělo se samo přihlásí o svou dávku životodárné tekutiny (tím nemáme na mysli pivo ani jiné alkoholické nápoje).

Tak pijte, pijte, pijte a ve světě plném radosti žijte!!

Reklama

Související témata:

Načítám