Hlavní obsah
3,1
(242)
Foto: Marek Kučera

Foto: Marek Kučera

Podivujete se nad kombinací piva a sladkého dezertu? Bábovka vás příjemně překvapí. Je dokonale vláčná a pivo jí propůjčí jemnou karamelovou chuť.

15 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g špaldová mouka
  • 2 ks vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 200 ml vysokotučné zakysané smetany
  • 150 g hořké čokolády
  • 200 g másla
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 200 ml piva stout
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžíce másla
K dokončení
  • 70 g hořké čokolády
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Do rendlíku nalijte pivo (použijte typ stout, jako je například Guinness) přidejte máslo, kávu a nalámanou čokoládu. Pomalu zahřívejte a míchejte, až se vše spojí. Směs nevařte, stáhněte z ohně a nechte vychladnout. 

02.

Vejce prošlehejte s cukrem a pak vmíchejte zakysanou smetanu. Postupně přidávejte obě mouky smíchané s jedlou sodou. Do moučné směsi pak po částech přidávejte připravený základ z piva. 

03.

Těsto důkladně prošlehejte a nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Bábovku pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 50 minut. Ke konci pečení můžete špejlí vyzkoušet, zda je uvnitř upečená. Je-li špejle po vytažení čistá, je hotovo.

04.

Bábovku nechte chvilku vychladnout a pak ji vyklopte na rovnou plochu. Čokoládu na polevu nechte rozpustit ve vodní lázni. Přidejte máslo a míchejte, až se obě suroviny spojí. Bábovku přelijte polevou a nechte ztuhnout. 

Reklama

Související témata:

Načítám