Hlavní obsah

Pivní bábovka

Hodnocení:
(239)
Foto: Marek Kučera
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
nízká

Podivujete se nad kombinací piva a sladkého dezertu? Bábovka vás příjemně překvapí. Je dokonale vláčná a pivo jí propůjčí jemnou karamelovou chuť.

Ingredience pro:
8 porcí
Na těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 200 ml 30% zakysané smetany
  • 150 g tmavé čokolády
  • 200 g másla
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 200 ml piva stout
  • hrubá mouka na vysypání
  • máslo na vymazání
Na dohotovení
  • 70 g tmavé čokolády
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

Krok 1: Do rendlíku nalijte pivo (použijte typ stout, jako je například Guinness) přidejte máslo, kávu a nalámanou čokoládu. Pomalu zahřívejte a míchejte, až se vše spojí. Směs nevařte, stáhněte z ohně a nechte vychladnout. 

Krok 2: Vejce prošlehejte s cukrem a pak vmíchejte zakysanou smetanu. Postupně přidávejte obě mouky smíchané s jedlou sodou. Do moučné směsi pak po částech přidávejte připravený základ z piva. 

Krok 3: Těsto důkladně prošlehejte a nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Bábovku pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 50 minut. Ke konci pečení můžete špejlí vyzkoušet, zda je uvnitř upečená. Je-li špejle po vytažení čistá, je hotovo.

Krok 4: Bábovku nechte chvilku vychladnout a pak ji vyklopte na rovnou plochu. Čokoládu na polevu nechte rozpustit ve vodní lázni. Přidejte máslo a míchejte, až se obě suroviny spojí. Bábovku přelijte polevou a nechte ztuhnout. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
1. 11. 2019

Reklama

Sdílejte článek