Hlavní obsah

Žádné lízátko, žádná pistole! Největší kompromisy, ke kterým vás donutí děti

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti ještě nemáte, ale máte jasnou představu, jak budete svého potomka vychovávat, co nikdy nedopustíte, co naopak dovolíte a podobně. Pak přijde realita. A ta bývá úplně jiná, než jste se domnívaly.

Článek

Dokud nemáte své vlastní děti, jasně vidíte všechny chyby, kterých se jiné matky dopouštějí. Nechápete, proč ještě v deset večer jejich děti nespí, proč mají kabelky plné sladkostí, proč je tak těžké říct tomu tříletému capartovi „ne“.

O mateřství ženy mívají celkem hodně představ, jenže jakmile přijdou děti, všechno se změní. A věřte, že to nakonec bude – více či méně – úplně jinak, než jak jste si plánovaly.

Pevný řád!

Děti potřebují pevný řád, pravidelné rituály a návyky. Dodá jim to pocit klidu a bezpečí, jejich svět tak dostane jasné mantinely. To se dočtete snad v každé knížce pro novopečené maminky a v podstatě s tím nelze než souhlasit.

Je to navíc celkem jednoduché. Jídlo pětkrát denně, odpolední spánek, procházka na čerstvém vzduchu a po večeři, jakmile skončí znělka večerníčku, hupky dupky do postýlky. V osm večer už se bude vaším domovem rozléhat jen tichý dech spícího potomka a vy si uděláte s partnerem hezký večer.

Jenže! Oběd vaše dítko skoro nesnědlo, mrkvičku přece nepapá (včera to byla sice jeho nejoblíbenější pochutina, ale dnes se svět točí jiným směrem), takže má hlad a odmítá usnout.

Chce rohlík. Že není ani čas oběda, ani svačiny? No a co, má hlad! Tak mu ho „pro jednou“ dáte, pak jistě usne. Ale únavu dítko překonalo, rohlík, zdá se, ho tak trochu „nakopnul“.

Vyčerpání ho přemůže někdy kolem páté odpoledne, neplánovaně vám usne v krabici s legem. A hádejte, v kolik se probudí a bude plné elánu? Ano, v osm večer!

Nebude samozřejmě každý den takový. Někdy se vám řád podaří udržet, jindy ale ne. Spíš než plánovat se naučte improvizovat!

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Snídaně, svačinka, oběd, svačinka, večeře. Ideální varianta, ale praxe může být jináFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Budu důsledná!

Být důsledný, to je nejčastější rada dětských psychologů a pedagogů směřovaná rodičům. Když něco řeknete, platí to! Ne je ne. Nedůslednost vyvolává v dětech zmatek, nevědí, co je správně a co ne. Jednou to prošlo, podruhé ne. Jak je to možné?!

Opět nelze než souhlasit. Ale je tu zase jenže! Ne vždy máte na důslednost sílu či energii. Řeknete „ne“ a dítě vám dokáže „zatopit“ tak, že slabší povahy mohou kolabovat. A i když už jste zvyklá a většinou to zvládáte, jsou chvíle, kdy zrovna potřebujete vyřídit důležitý telefon, vyplnit nějaké formuláře, uvařit oběd... Prostě cokoli, co se neslučuje s ječícím dítětem a vaší snahou o důslednost.

Ano, občas je prostě v rámci přežití potřeba ustoupit. V každém soužití je přece potřeba někdy dělat kompromisy – i v tom s dětmi.

Sladkosti? Ani náhodou!

Minimálně do tří let by se děti měly sladkostem vyhýbat, později si je dopřávat jen výjimečně. Jsou to zbytečné cukry, děti po nich špatně spí, jsou hyperaktivní, kazí to zuby. Čokoládu nahraďte jahodami, gumové medvídky borůvkami, místo pudinku dejte bílý jogurt s trochou čerstvého ovoce, případně domácí bio marmelády. A opět: je na tom něco k nepochopení? Je na tom něco tak složitého?

Tak proč zkušené matky pravidelně vytahují z kabelek bonbony a lízátka, proč po ulicích chodí tolik dětí s pusou od čokolády?

Přečtěte si znovu předchozí část o důslednosti. Ne vždy máte jednoduše dost síly a nervů odolat. A ten klid, když se vaše ratolest cpe čokoládou (zapomeňte na borůvky, ty by si spíš nastrkalo do nosu), je leckdy k nezaplacení!

Hračky s rozumem

Své dítě nebudete rozmazlovat. Nebudete kupovat každou pitomost, na kterou ukáže. Navíc hračky by ho měly rozvíjet, takže žádné uječené plastové příšery nebo pistole, které v něm jen podporují agresi, ale didaktické hračky pro chytré děti, stavebnice, puzzle, knížky a podobně.

Věřte, že až se vám začnou v dětském pokoji tyhle chytré hračky kupit a váš synek po vás bude střílet tyčovým mixérem (případně čímkoli jiným, co jen velmi vzdáleně připomíná kulomet), i vy zatoužíte po rozzářených dětských očkách, která objeví pod stromečkem sice úplně blbou, ovšem vytouženou hračku.

Jak to mají vaše děti se sladkostmi a pevným řádem?

Související témata:

Načítám