Hlavní obsah

Plastické operace: Kdy je brzy a kdy pozdě?

Foto: thinkstock

Každá chce být hezká a nemálo žen volí plastickou operaciFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každému nadělila příroda krásné tělo, se kterým by mohl být spokojen. Někdo se vzhled snaží vylepšit kosmetikou, jiný cvičením a další rychle a razantně – pomocí estetického chirurgického zákroku. Kdy je na něj ale ten pravý čas?

Článek

Být krásná je snem každé ženy a na svůj zevnějšek dbá i čím dál více mužů. Investujete do oblečení, kosmetiky, cvičení, kadeřníka, a mnohdy také do plastických operací. Každá taková úprava si ale vyžaduje správné načasování!

Obličejový face-lift

Pomocí takzvaného face-liftu se zmírňují projevy stárnutí v oblasti obličeje a krku. „Zjednodušeně lze říct, že prvé známky stárnutí v obličeji, kdy již je nějaký estetický zákrok možný, se objevují ve věku od 35 do 38 let. Horní hranice pro face-lift prakticky není. Nejstarší pacientku jsem operoval v 82 letech,“ vypráví plastický chirurg MUDr. Jiří Vrbický. Vyšší věk je přitom v tomto případě dokonce výhodou, neboť nízká elasticita kůže zajistí dlouhodobý efekt.

Oči, uši, nos

Operace očních víček je jednoznačně doménou starších osob. Pokleslá a vrásčitá víčka začínají být nápadnější obvykle po 40. roce, kdy již můžete přistoupit k operaci. Horní věková hranice není, protože výkon není nijak zatěžující a provádí se jen v lokální anestezii.

Operace nosu doporučuje MUDr. Michal Puls, zastupující primář kliniky Medicom VIP, zásadně provádět v dospělosti, nejlépe mezi 18 a 35 lety věku, kdy je kůže dostatečně elastická a přizpůsobivá změně.

Naopak již v dětském věku si můžete troufnout na operaci odstávajících uší. „Operace odstálých boltců je možná po ukončeném vývoji boltce, tedy nejdříve kolem šestého roku. Často přicházejí ale i studenti nebo dospělí,“ říká MUDr. Michal Puls.

Studentka Lucie je jednou z těch, které absolvovaly operací ušních boltců už v dětství. „Na operaci uší mě rodiče vzali zhruba v deseti letech. Odstávaly opravdu výrazně, sama se směju, když vidím staré fotky. Operace a prvotní hojení samozřejmě trochu bolí, ale není to nic tragického,“ komentuje Lucie své patnáct let staré zážitky s tím, že operaci rozhodně doporučuje všem, kteří zatím váhají.

Foto: thinkstock

Plastika vám může pomoci, ale musíte trefit správný čas!Foto: thinkstock

Prsa bohyně

Operace prsou, ať už jde o změnu velikosti nebo modelaci, je podle odborníků možné řešit v jakémkoli věku. Dolní hranicí je plnoletost, vhodnější je ale počkat.

„Ideální je řešit operace prsou po dětech, kdy už se dalším těhotenstvím stav prsou nijak nezmění a je předpoklad, že výsledek operace dlouho vydrží, “ vysvětluje MUDr. Zdeněk Pros z kliniky Perfect Clinic. Zároveň ale dodává, že pokud ženy nechtějí čekat, není v tom žádný problém. Pouze musí počítat s padesátiprocentním rizikem, že po kojení bude potřeba znovu prsa upravovat. Zásadně se ale neprovádí operace prsou během kojení a nejméně 6 měsíců po jeho ukončení.

Ne vždy však plastická operace prsou dopadne podle představ ženy. Hodně totiž záleží na plastickém chirurgovi. Důkazem je americká herečka Tori Spelling, která plastiku prsou absolvovala hned několikrát. Co říkáte na celkovou změnu, a především na výsledek té poslední? Podívejte se na epizodu z pořadu Plastiky celebrit televize Stream.cz!

Břicho jako za mlada

K operaci břicha označované jako abdominoplastika se přistupuje po změně anatomie v oblasti břicha po těhotenství nebo po velkém zhubnutí, provádí se nejčastěji ve středním věku. „Celou abdominoplastiku doporučuji téměř výhradně až po dětech. Proběhlá těhotenství, a zejména třeba dvojčata, se na kvalitě břišní stěny podepíší totiž nejvíce,“ dodává doktor Zdeněk Pros.

Liposukce

Liposukce neboli odsátí podkožní tukové vrstvy v určité oblasti těla je omezena elasticitou kůže. „S věkem postupně klesá kvalita kůže a podkožních tkání a zvyšuje se riziko vedlejších efektů, jako jsou nerovnosti nebo zhoršení celulitidy,“ vysvětluje MUDr. Petr Ondrejka, plastický chirurg kliniky Laser Esthetic. Ideální věk je přibližně mezi osmnácti a pětačtyřiceti lety. Pokud je ale kůže v dobrém stavu, může být věk i vyšší.

Vhodný čas na plastickou operaci však neurčuje jen kalendářní věk. Biologický věk a s ním spojený stav těla se totiž může i u stejně (časově) starých lidí výrazně lišit. „Brzy je, když náš organismus ještě nedokončil svůj vývoj. Pozdě pak, když náš organismus ve svém stárnutí je již tak zdevastován, že nejvyšším požadavkem je klid a pohoda bez zátěží,“ shrnuje plastický chirurg MUDr. Dušan Vlček ze Sanatoria plastické a estetické chirurgie Chotoviny.

Kdy jste poprvé na plastickou operaci pomysleli vy?

Reklama

Načítám