Hlavní obsah

Máte kruhy pod očima? Vyčistěte ledviny a vypněte počítač!

Foto: Mladen Mitrinovic, Shutterstock.com

Foto: Mladen Mitrinovic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzbudili jste se s tmavými kruhy pod očima... Proč se najednou objevily a co se s nimi dá dělat? Za něco může genetika a za něco životní styl, v každém případě se vyplatí přijít na to, co temné stíny pod očima způsobuje.

Článek

Kůže pod očima je velmi tenká a citlivá. Právě proto může sloužit jako semafor, který signalizuje, co se ve vašem těle děje. Kruhy se často udělají, když z nějakých důvodů začne váznout krevní oběh v drobounkých cévách pod očima, anebo se v nich naopak krev nahromadí. Rozhodně je nepovažujte jen za kosmetický problém a začněte hledat příčinu.

Co způsobuje kruhy pod očima

Jestli jste si našedlé či nahnědlé kruhy našli poté, co jste nemohli pár nocí spát, jste v dlouhodobém stresu nebo jste dlouho pobývali v zakouřeném či jinak znečištěném prostředí, nemusíte pátrat dál. Stačí si odpočinout a máte vystaráno. Jasnou příčinou bývá i únava očí buď z vysedávání před monitorem, nebo po dlouhém pobytu za volantem. Nápravou je odpočinek a klid pro oči.

Nafialovělé kruhy zas mohou být důsledkem nedostatku pohybu třeba při sedavém zaměstnání. Tělo je špatně prokrveno a ukáže to právě tímto způsobem. Opravdu výrazné kruhy pod očima možná upozorňují na chudokrevnost, varují před hormonální nestabilitou a poruchami štítné žlázy či signalizují problémy s játry a žaludkem a třeba i alergie.

Vrozené dispozice

Za kruhy pod očima může do jisté míry i genetika: ať to je kvůli vrozenému odstínu pleti, příliš tenké kůži v těchto místech (prosvítající žilky pak vytvářejí tmavší místa), anebo to může být stavbou lebky s propadlejším očním okolím.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kruhy pod očima často vznikají jako důsledek nedostatku spánkuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jak se zbavit kruhů pod očima

Jsou-li stíny pod očima vaším častým problémem, stálo by za to zjistit jejich příčinu. Nebojte se svěřit praktickému lékaři: krevní test by mohl prokázat hormonální nerovnováhu, chudokrevnost nebo například špatnou funkci vnitřních orgánů.

Nic nepokazíte, když začnete s očistou jater a ledvin – právě tyto orgány pomáhají organismu zbavit se toxinů, které ho zatěžují. Dopřejte si zdravou stravu a podpořte správnou činnost střev. Do jídelníčku zařaďte kysané zelí, ostropestřec mariánský, odvar ze zlatobýlu či lichořeřišnice. Začněte cvičit, při pohybu se uvolňují endorfiny a prokrvuje se celé tělo.

Pleť, tedy i oční okolí, můžete zpevnit konzumací dostatku vitaminů a minerálů. Pro zdravé cévky pod očima je důležitý vitamin C a rutin – ten obsahuje ve velkém pohanka a třeba i jablka. Naopak snižte příjem soli a dbejte na dost tekutin, a to i v zimě.

Foto: S_L, Shutterstock.com

Příjemnou metodou, jak se zbavit kruhů pod očima, je dopřávat si dostatek přírodních vitaminů a minerálůFoto: S_L, Shutterstock.com

Jak maskovat: žlutý pudr a pozor na řasenku

Temná kola pod očima přidávají na věku, proto – než se jich zbavíte – použijte korektor. „Měl by být v teplejším odstínu, aby neutralizoval fialovošedou barvu. Zásadní je dát ho tenkou vrstvu a dobře zaťupkat prsty nebo štětcem. Někdy obyčejný korektor zafixuji žlutým pudrem, který proslavila Kim Kardashian. Rozhodně ale neplatí, že čím větší kruhy máte, tím dáte víc korektoru. Může to mít i opačný efekt a zvýrazníte je,“ varuje vizážistka Daniela Kremláčková a přidává důležitou radu: „Pokud máte kruhy pod očima, tak rozhodně nepoužívejte řasenku na spodní řasy, protože se tím okolí očí ztmaví!“

Kosmetika a estetické zákroky

Problém lze zmírnit i používáním správné pečující kosmetiky. „Vhodné jsou chladivé gely, ideálně s obsahem peptidů a vitaminu C – nejlepší jsou ty, které mají roll-on, skvěle promasíruje jemnou kůžičku pod očima,“ doporučuje dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology a dodává: „Pokud máte kruhy kvůli propadlému očnímu okolí, lze aplikovat injekční výplně na bázi kyseliny hyaluronové. Ta je řešením i v případě, že vám pod očima prosvítají žilky či cévky.“

Babské rady na kruhy pod očima

Nemáte po ruce chladivý gel, ale potřebujete se zbavit kruhů pod očima? Vyzkoušejte přírodní metody našich prababiček.

  • Plátek okurky - přiložte pod oči na deset minut.
  • Plátek syrové brambory - použijte stejně jako okurku.
  • Sáček černého či zeleného čaje - vylouhovaný a vychladlý přiložte pod oči.
  • Obklad z ledové kávy - kosmetický tamponek namočte do studené kávy a nechte chvíli působit.
  • Kostka ledu - velice zlehka a zcela bez tlaku jí potírejte oblast pod očima.

Trápí vás v okolí očí vrásky? Pak spěte na saténu a pozor na pudr!

Reklama

Načítám