Hlavní obsah

Plazma, nebo LCD: Která je lepší?

Foto: thebestlistonline.com

Vyberte si technologii podle vaší potřebyFoto: thebestlistonline.com

Reklama

Hurá! Blíží se Vánoce a s nimi čas strávený s rodinou u bedýnky zvané televize. Ale dnes už to tak úplně není. Nejprodávanější jsou totiž televize ploché, ve dvou provedeních - LCD a plazma. Toužíte i vy po nové televizi, ale nevíte, který typ je vhodný právě pro vás? Pak čtěte dál...

Článek

Odborníci na audiovizuální techniku se shodují: říct, zda je jedna televize lepší než druhá, stoprocentně nejde. Každá z nich má své výhody a nevýhody. Ti, kdo tento problém neřeší a prostě si jdou koupit plochou televizi přijímající digitální signál, mají doma zřejmě LCD.

Ceny mohou pomoci, ale...

Když se podíváme do obchodů s elektronikou, zjistíme, že LCD tam mají zhruba čtyřikrát tolik než plazem. Nejmenší s úhlopříčkou jen 40 centimetrů koupíme už za pět tisíc korun. Za dvakrát tak velké dáme kolem deseti tisíc. Malé plazmové televize nekoupíme. „Z hlediska výrobní technologie to není vhodné, a tak se plazmy vyplatí vyrábět až od úhlopříčky 107 centimetrů a větší,“ říká Petr Urban z audiovizuálního Studia Reactor. Tyto televize pak začínají na ceně deset tisíc korun a více. Je ale třeba dodat, že označovat plazmy jako drahé televize už není na místě. Během roku značně zlevnily a ty, co na začátku roku přišly na 44 tisíc, nyní koupíme i o dvacet tisíc levněji!

Plazma nabízí dokonalejší obraz

Pokud patříme k televizním a filmovým fajnšmekrům, jistě pro nás bude důležitější kvalita obrazu než třeba cena. A lepší obraz nabízí plazma, neboť stále platí, že „opravdovou“ černou barvu vidíme jen u plazmy a u LCD jde stále spíš o hodně tmavě šedou. „I když je pravda, že technologie u LCD televizí jdou dopředu mnohem rychleji než u plazem, které trochu zaostávají. Třeba použitím LED podsvícení obrazovky už výrobci dosáhli i u LCD vysokého kontrastu barev a ta tmavě šedá je už skoro černá. A tento vývoj určitě ještě půjde dopředu,“ popisuje Petr Urban.

Foto: shutterstock.com

Záleží na úhlu, z jakého se budete dívatFoto: shutterstock.com

Pro plazmu hovoří také to, že budeme moci sledovat kvalitní obraz i tehdy, když nebudeme sedět přímo před ní, ale takříkajíc z boku. To u LCD není možné, obraz a barvy se deformují podobně třeba jako při pohledu na monitor počítače.

LCD se zase lépe věší na stěnu

Jenže existují i vlastnosti, které hovoří pro LCD. Je to hlavně menší hmotnost. Tento parametr by měli sledovat především ti, kteří uvažují o tolik oblíbeném pověšení televize na zeď. A stejně tak pokud předpokládáme, že budeme televizi přenášet z místnosti do místnosti, raději si koupíme LCD. Je totiž mnohem méně náchylná k poškození. U plazmy bývá toto riziko větší a navíc nám situaci ztěžuje už zmíněná vyšší hmotnost.

Jako třetí výhodu těchto televizí lze onačit i to, že se obrazovka tolik neleskne. Proto se na ně můžeme v pohodě dívat i když nám do místnosti svítí slunce, a to bez toho, že bychom museli zatahovat rolety.

Se kterou ušetříte?

Další důležitá vlastnost, které hraje důležitou roli v rozhodování nejen nyní, v době krize, je spotřeba při provozu. LCD televize „žerou“ mnohem méně než plazmy.

Určité zklamání při placení účtu za elektřinu ale mohou zažíti majitelé LCD. Hodně se totiž liší spotřeba v takzvaném pohotovostním režimu, kdy televizi vypínáme pouze dálkovým ovládáním. Jak uvádí server uspornespotrebice.cz, zatímco televizor s úhlopříčkou 107 centimetrů za hodinu odebere jen 0,15 wattů, výrobek jiné značky, ačkoli je poloviční, má trojnásobnou spotřebu 0,46 wattů. Rozdíl na účtu za elektřinu pak může ročně dělat i několik stokorun.

Už víte, kterou si vybrat? Pokud ne, připojujeme ještě jednu osvědčenou radu: zeptejte se ve svém okolí, jakou kdo má televizi a jak je s ní spokojen.

Hezké pokoukání vám přejeme!

Reklama

Související témata:

Načítám