Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Na podzim je ideální v kuchyni využít dýně. A co z nich připravit chutnou večeři? Tentokrát ji naplňte!

15 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks dýně
  • 1 ks červené cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 ks mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky celého římského kmínu
  • 1 hrnek rýže basmati
  • 2,5 hrnku zeleninového vývaru
  • 50 g rozinek
  • 50 g lískových oříšků
    8
  • 1 lžíce čerstvé máty
  • 1 trochu soli
  • 1 špetka pepře
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejprve si nasucho, na velké pánvi, lehce opražte na hrubo nasekané oříšky, budou tak mít lepší chuť. Oříšky z pánve vyndejte a nalijte do ní dvě lžíce oleje. Cibuli, spolu s nadrobenou chilli papričkou zbavenou semínek, osmažte doměkka, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, nasekaný česnek, skořici, římský kmín a nechte chvilku provonět. Vmíchejte rýži, zalijte vývarem a povařte, až je rýže na skus (bude se ještě péct, takže nemusí být úplně doměkka).

02.

Mezitím z dýní odkrojte vršek na pokličku, lžící vydlabejte semínka a zevnitř i zvenčí je potřete olejem a osolte.

03.

Do rýžové směsi vmíchejte rozinky, opražené oříšky a nasekanou mátu, osolte a opepřete. Dýně rýží naplňte a pečte při 200 stupních Celsia asi 40 minut, až dužina změkne.

Z dýně Hokkaido si můžete také připravit výbornou polévku s kokosovým mlékem.

Související témata:

Načítám