Hlavní obsah
3,5
(37)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Tenhle retro recept z mletého masa možná obsahuje zbytečně moc uzeniny, ale víte co? Je opravdu překvapivě chutný. Dejte si umírněnou porci a přidejte pořádnou misku salátu z křupavého zelí s křenem, pak se nebudete muset trápit dietními výčitkami.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 kusů
  • 500 g mletého masa
  • 1 ks vejce
  • 1 ks cibule
  • 1 hrst strouhanky
  • 2 lžíce listové petržele
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 6 lžiček hořčice
  • 1 nožka klobásy
  • 6 plátků anglické slaniny
  • 1 lžíce oleje
  • 200 ml hovězího vývaru
Zelný salát
  • 1/2 hlávky červeného zelí
  • 1/2 ks červené cibule
  • 1 ks mrkve
  • 2 cm křenu
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Mleté maso (směs hovězího a vepřového) dejte do mísy. Přidejte k němu najemno nakrájenou malou cibuli (nebo polovinu opravdu velké), vejce, strouhanku, najemno nakrájenou petrželovou nať, všechno koření a sůl a hmotu pořádně propracujte.

02.

Menší pekáček vymažte olejem a předehřejte troubu na 180 °C. Klobásu (do receptu patří ostravská klobása, můžete ale použít jakoukoliv podobnou, i pikantnější) podélně rozkrojte na polovinu a příčně pak na třetiny, budete potřebovat šest kousků uzeniny.

03.

Masovou směs rozdělte také na šest stejně velkých částí. Z každé vytvarujte plochou placku a tu uprostřed potřete hořčicí. Položte na ni klobásu, uzavřete a zformujte masové závitky, „špačky“. Ty ještě obalte plátkem anglické slaniny a skládejte do připraveného pekáčku.

04.

Povrch masových závitků velmi lehce pokapejte olejem, podlijte malým množstvím vývaru (nebo i vody) a pečte v předehřáté troubě dozlatova, potrvá to asi 35–40 minut. Upečené nechte chvíli odpočinout a podávejte s bramborovou kaší a zelným salátem.

05.

Na salát nakrouhejte zelí najemno (budete potřebovat asi polovinu menší hlávky) do velké mísy, posolte, pořádně promačkejte rukou a nechte chvíli odstát. V mezičase oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Mrkev nastrouhejte na delší nudličky a čerstvý křen najemno. Zhruba po čtvrthodině zelí ještě jednou pořádně promačkejte a slijte přebytečnou vodu. Přidejte k němu ostatní zeleninu, ocet, cukr, špetku drceného kmínu a pepře, pořádně promíchejte a nechte odležet. Poté ochutnejte a případně dotáhněte chuť.

Tip: Na salát použijte špičaté červené zelí. Je křehčí, šťavnatější, sladší a také lehce stravitelnější než klasické kulaté zelí.

Věříte, že dokonce i legendární univerzální hnědá omáčka, UHO, se dá připravit tak, aby byla opravdu chutná? Oběd pak zakončete stylově – retro punčákem,  lepším než z cukrárny.

Reklama

Načítám