Hlavní obsah

Snadná svíčková z mletého masa & karlovarský knedlík

Hodnocení:
(137)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
nízká

Řezníci prominou, ale svíčkovou prostě nazýváme jak onu část hovězího, tak omáčku, která se k ní tradičně podává. A protože by tahle dobrota z kořenové zeleniny a smetany neměla zůstávat jen záležitostí nedělí, máme pro vás tip na její zrychlenou verzi se šťavnatou sekanou. Vše připravíte v jednom pekáči a ještě vám zbude čas na domácí karlovarský knedlík!

Ingredience pro:
6 porcí
Na sekanou
  • 800 g míchaného mletého masa
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 včerejší rohlík
  • 6 lžic mléka
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl a pepř
Na omáčku (zeleninu můžete dát čerstvou)
  • 2 sáčky mrazené zeleninové směsi pod svíčkovou
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • sůl a pepř
  • šťáva z půlky citronu
  • 180 ml smetany na vaření 12%
Na karlovarský knedlík
  • 4 staré rohlíky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce másla
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 špetka muškátového květu
  • 50 g hrubé mouky
  • 1 hrst petržele
Článek

Postup

Krok 1: Jednu velkou na jemno pokrájenou cibuli opečte na troše oleje. Tento krok můžete vynechat, ale ochudíte se tak na chuti. Rohlík (nebo 2 plátky toustového chleba či hrst strouhanky) nakrájejte na kostičky a pokropte mlékem.

Krok 2: Maso (mix vepřového a hovězího) smíchejte s vejcem, cibulkou, rohlíkem, tymiánem, paprikou, hořčicí, malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Vytvarujte 2 šišky a do každé zapíchněte 2 párátka nebo špejle, aby lépe držely tvar.

Krok 3: Do pekáče dejte povolenou zeleninu (nebo nasekané 2 mrkve, 2 petržele a 1/2 bulvy celeru), bobkový list a nové koření a osolte a opepřete. Přidejte šišky masa, podlijte trochou vody, přiklopte a pečte 30 minut při 180 °C. Odklopte a pečte dalších asi 20 minut dozlatova.

Foto: Autorka

Sekaná je parádně šťavnatá a dobrá i jen sama o sobě, ale doplněná o zeleninovou omáčku a nadýchaný knedlík už nemá konkurenci

Krok 4: Maso pak odložte stranou, vyndejte koření a rozmixujte nebo propasírujte zeleninu. Zřeďte smetanou, dochuťte citronovou šťávou a případně dosolte či trochu doslaďte.

Krok 5: Pokud chcete rodině obzvláště dopřát, připravte mezitím karlovarský knedlík. Na kostičky pokrájené rohlíky nechte trochu oschnout v troubě (nebo je pokrájejte ráno či den předem). Žloutky rozšlehejte s mlékem, solí, špetkou muškátu, moukou a rozpuštěným máslem a nalijte na pečivo.

Krok 6: Vmíchejte nasekanou petržel a opatrně zapracujte z bílků ušlehaný tuhý sníh. Hmotu rozdělte na 2 pláty potravinářské fólie, zabalte jako bonbon (mrkněte na podrobný foto recept na karlovarský knedlík), zauzlíkujte po stranách a dejte do velkého hrnce s vroucí vodou na 25 minut vařit. V polovině šišky otočte.

Foto: Autorka

Z uvedeného množství vyrobíte 2 menší masové šišky a hravě nakrmíte 6 hladových krků

Krok 7: Ihned po uvaření knedlíky několikrát propíchejte vidličkou, ani unikla pára, a ve fólii je nechte až do chvíle, než je budete krájet. Podávejte s omáčkou, plátky sekané a podle chuti skrojkem citronu či brusinkovou zavařeninou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.