Hlavní obsah
3,7
(18)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Tenhle plochý provensálský chléb vyžaduje trochu trpělivosti, ta se vám ale bohatě vyplatí. Je nesmírně efektní: má impozantní velikost a roztodivné tvary, ale hlavně chutná a voní jako z francouzské pekárny. Má vláčnou a „okatou“ střídku a nádherně vypečenou křupavou kůrku. Vynikající je k pomazánkám, polévkám nebo jenom tak s mističkou olivového oleje.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
4 kusy
Večer před pečením budete potřebovat
  • 300 g chlebové mouky
  • 300 ml vody
  • 7 g čerstvého droždí
Na druhý den navíc
  • 600 g chlebové mouky
  • 320 ml vody
  • 7 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce soli
Na ochucení a dokončení
  • 1 hrst černých oliv
  • 6 ks sušených rajčat
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžičky hrubé soli
  • 4 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

S přípravou začněte večer před pečením a připravte si rozkvas. Do velké mísy prosejte mouku. Půl lžičky droždí (opravdu vám postačí 5–7 g) rozmíchejte ve vlažné vodě, vlijte k mouce a vařečkou propracujte na hustou kaši. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte na lince do rána (tedy alespoň 10 až 12 hodin) prokvasit.

02.

Na druhý den rozmíchejte ve vlažné vodě ještě jeden malý kousek droždí. Do mísy robota prosejte mouku, přidejte sůl, vodu s droždím a rozkvas a zapněte hnětací hák na nižší rychlost. Až se suroviny spojí, zvyšte rychlost a těsto dál hněťte alespoň 10 minut, až se těsto přestane odlepovat od stěn mísy a bude sice volnější, ale hladké a pružné.

03.

Těsto nechte kynout asi hodinu, poté ho popřekládejte a vyžeňte z něj vzduch a nechte kynout další hodinu. Poté těsto vyklopte na pomoučený vál, znovu popřekládejte a rozřízněte na čtyři stejně velké kousky. Do trouby vložte dospod hlubší pekáček, další plech vložte do spodní třetiny a nechte ji rozehřát na 230 °C.

Tip: Do kousků těsta teď můžete zapracovat bylinky, nadrobno nakrájená sušená rajčata či olivy

04.

Jednotlivé kusy těsta rukama volně roztáhněte do tvaru trojúhelníku a opravdu ostrým nožem nebo žiletkou nařízněte: tradičně se používá jeden dlouhý řez uprostřed a pár kratších zářezů po stranách, které připomínají obilní klas. Otvory zlehka roztáhněte prsty a nechte pod utěrkou kynout posledních 15 až 20 minut, trouba se zatím hezky rozpálí.

Tip: Jednotlivé chleby tvarujte rovnou na papíru na pečení posypaném hrubou moukou, budou se vám líp přesouvat do trouby.

05.

Než chléb vložíte do trouby, potřete ho olivovým olejem a posypejte hrubou solí. Do pekáčku v troubě vlijte asi 1 dcl vody. Pomocí většího prkénka (nebo i pevnějšího kusu kartonu) podeberte chléb i s papírem na pečení a položte ho na rozpálený plech. Pečte asi 20 minut, až kůrka zezlátne.

Tip: Chleby můžete péct i dva nad sebou, v polovině pečení je opatrně prohoďte, trouba je opravdu hodně rozpálená. Zbylé připravené chleby zatím přeneste do chladnější místnosti.

06.

Chleby spotřebujte ideálně v den, kdy je upečete. Když vám nějaké zůstanou, na druhý den je lehce postříkejte vodou a krátce rozpečte.

Fougasse, zvlášť ten s olivami nebo se sušenými rajčaty, je skvělý sám o sobě, stačí k němu přidat mističku dobrého olivového oleje k namáčení. Nic ale nezkazíte, když k němu přiložíte pár dobrých pomazánek. Perfektní bude s jednoduchou olivovou tapenádou, pikantní sýrovou pomazánkou nebo překvapivě lahodnou paštikou z hub.

Reklama

Související témata:

Načítám