Hlavní obsah
3,1
(98)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Dozlatova upečená vláčná kůrka, hebká a nadýchaná, ale dostatečně pevná střídka a legrační ušatý tvar: dokonalý domácí toastový chléb. Perfektní bude s medem nebo marmeládou k líné nedělní snídani, zapečený se sýrem jako rychlá večeře nebo lehce opečený na másle s vajíčkem naměkko. A zvládnou ho i začátečníci.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček
  • 400 g hladké mouky
  • 160 ml mléka
  • 80 ml vody
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 40 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 ks vejce
  • 1 hrst hladké mouky
Článek

Postup

01.

Smíchejte mléko s vodou a zahřejte na pokojovou teplotu. Polovinu odlijte, rozdrobte do ní droždí, přidejte lžičku cukru a nechte 10 až 15 minut vzejít kvásek. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho trochu zchladnout. Do malé misky rozklepněte vajíčko a zlehka prošlehejte. Jak na kynuté těsto, aby se vždy povedlo?

02.

Do mísy robotu prosejte mouku. Udělejte v ní důlek a na okraj přidejte sůl. Do důlku vlijte vzešlý kvásek, zbytek mléka s vodou, přidejte vychladlé rozpuštěné máslo a přibližně polovinu našlehaného vajíčka (druhou polovinu odložte na potření). Vypracujte hladké a pružné těsto, které se odlepuje od stěn mísy. Proč se dává sůl i do sladkého či neutrálního těsta?

03.

Z vypracovaného těsta vytvarujte bochánek, posypejte ho hladkou moukou a nechte kynout, až zdvojnásobí objem, bude to trvat asi 45 minut.

04.

Formu na biskupský chlebíček o velikosti 10 × 20 cm vyložte papírem na pečení. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou desku. Rozřízněte ho na poloviny a každou dobře propracujte. Zlehka je rozválejte na vyšší placky dlouhé přibližně jako forma, podélně zaviňte do rolek a šev dobře uzavřete palcem a ukazováčkem. Spojem dolů vložte obě rolky vedle sebe do formy, přikryjte utěrkou a nechte znovu kynout asi 35 až 40 minut, až se těsto zvedne téměř k okraji formy. 

Tip: Když dáte vedle sebe do formy dvě těstové rolky, upečený chléb bude mít legrační „uši“. Propracované těsto ale můžete zavinout i v jednom kuse: rozválejte ho na větší placku, delší strany přeložte přes sebe na třetiny, kratší strany pak přeložte dovnitř do poloviny – uprostřed se budou dotýkat. Výsledný tvar by měl mít velikost formy na biskupský chlebíček. Spojem dolů pak vložte těsto do formy.

05.

Rozehřejte troubu na 180 °C. Nakynutý chléb důkladně potřete zbylým odloženým vajíčkem a vložte do trouby. Pečte asi 45 až 50 minut, v polovině pečení chléb ještě potřete zbytkem vejce. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

Reklama

Související témata:

Načítám