Hlavní obsah

Houbová sezona: Houbová „paštika“ s ořechy

Hodnocení:
(42)
Foto: Marianna Novotná
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Po ochutnání této voňavé paštiky vám málokdo uvěří, že v ní není maso – krémová konzistence plná hub, ořechů a na másle pečeného česneku udělá v kombinaci s bílým vínem a tymiánem úplné divy! Navíc ji připravíte jak z čerstvých, tak mrazených či kupovaných hub – a s minimem úsilí.

Ingredience pro:
3 skleničky
Na paštiku
  • 50 g másla
  • 3 šalotky
  • 400 g čerstvých hub
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • sůl
  • tymián
  • 80 g vlašských ořechů
  • pepř
Na želé (lze vynechat)
  • 4 lžíce brusinkové zavařeniny
  • 1 lžíce mleté želatiny
Článek

Postup

Krok 1: Nasucho na pánvi opražte vlašské ořechy nebo mandle.

Krok 2: Najemno pokrájené šalotky (případně jednu velkou cibuli) nechte zesklovatět na másle nebo olivovém oleji, přidejte nasekané houby (klidně použijte zamrazené houby z loňska nebo kupované žampiony) a plátky česneku a chvilku restujte.

Krok 3: Zalijte vínem a nechte odpařit. Osolte, přidejte půl lžičky sušeného nebo celou lžičku čerstvého tymiánu a ořechy a za občasného míchání vařte do změknutí (20 až 30 minut).

Krok 4: Dochuťte čerstvě mletým pepřem a případně další solí a tyčovým mixérem přímo v hrnci rozmixujte dohladka. Rozdělte do čistých skleniček.

Krok 5: Jestli chcete, připravte si i brusinkové želé: džem s trochou vody přiveďte k varu, rozmíchejte v něm želatinu a nalijte na uhlazenou paštiku. Želé můžete připravit i z čerstvých brusinek – jednoduše je povařte se zhruba stejným množstvím cukru do změknutí.

Krok 6: Nechte zatuhnout v chladu a poté do pěti dnů spotřebujte.

Tip: Když si očištěné, pokrájené a na troše másla nebo vody podušené houby v sezoně zamrazíte, můžete si tuhle paštiku připravit kdykoli během roku (nebo se samozřejmě spolehnout na kupované žampiony) a mít tak třeba neobvyklou dobrotu na Vánoce. Ale to už trochu předbíháme...

Sušíte, mrazíte a nakládáte houby, nebo je raději všechny spotřebujete ihned? A je u vás letos vůbec co zpracovávat?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama