Článek
Postup
Krok 1: Nasucho na pánvi opražte vlašské ořechy nebo mandle.
Krok 2: Najemno pokrájené šalotky (případně jednu velkou cibuli) nechte zesklovatět na másle nebo olivovém oleji, přidejte nasekané houby (klidně použijte zamrazené houby z loňska nebo kupované žampiony) a plátky česneku a chvilku restujte.
Krok 3: Zalijte vínem a nechte odpařit. Osolte, přidejte půl lžičky sušeného nebo celou lžičku čerstvého tymiánu a ořechy a za občasného míchání vařte do změknutí (20 až 30 minut).
Krok 4: Dochuťte čerstvě mletým pepřem a případně další solí a tyčovým mixérem přímo v hrnci rozmixujte dohladka. Rozdělte do čistých skleniček.
Krok 5: Jestli chcete, připravte si i brusinkové želé: džem s trochou vody přiveďte k varu, rozmíchejte v něm želatinu a nalijte na uhlazenou paštiku. Želé můžete připravit i z čerstvých brusinek – jednoduše je povařte se zhruba stejným množstvím cukru do změknutí.
Krok 6: Nechte zatuhnout v chladu a poté do pěti dnů spotřebujte.
Tip: Když si očištěné, pokrájené a na troše másla nebo vody podušené houby v sezoně zamrazíte, můžete si tuhle paštiku připravit kdykoli během roku (nebo se samozřejmě spolehnout na kupované žampiony) a mít tak třeba neobvyklou dobrotu na Vánoce. Ale to už trochu předbíháme...
Sušíte, mrazíte a nakládáte houby, nebo je raději všechny spotřebujete ihned? A je u vás letos vůbec co zpracovávat?