Hlavní obsah

Plody ledvinovníku pomohou s hubnutím a ochrání srdce

Foto: gowithstock, Shutterstock.com

Foto: gowithstock, Shutterstock.com

Reklama

Skvěle chutnají a ještě jsou elixírem mládí nebo prevencí rakoviny. Proč byste měli sáhnout po kešú oříšcích?

Článek

Strom, na kterém rostou kešú ořechy, se jmenuje ledvinovník a roste v Indii, Vietnamu, Tanzánii, Nigérii nebo Mozambiku. Rostou na něm plody podobné hruškám, na kterých je zespodu jakoby přilepena skořápka s chutným oříškem kešú.

Jak poznáte kvalitní kešú ořechy

Při nákupu si všímejte zkratek na etiketách. „Top kvalitu najdete pod označením WW, lehké poškození je pod kódem SW. Číslo za tímto kódem pak znamená kalibr, tedy velikost. Kešú je víc druhů, nejkvalitnější jsou z Indie,“ říká Jimmy Shaya z firmy Svět oříšku Diana Company.

Cena za kilogram se odvíjí od jejich kvality a velikosti a začíná na 300 Kč. „Z jednoho stromu se sklidí po tříměsíčním zrání jen asi 60–80 kilogramů vyloupaných ořechů. Proto jsou dražší,“ říká Jana Kremlová, majitelka firmy Alika, která se zabývá pražením suchých plodů. Na ceně se podepisuje i z velké části ruční zpracování.

Foto: Mrs_ya, Shutterstock.com

Na ledvinovníku rostou takzvaná jablíčka asi velikosti dlaně, ale připomínají spíš hrušku, která má zespodu skořápku s jedlým jádrem, tedy kešú oříškemFoto: Mrs_ya, Shutterstock.com

Jsou raw, nebo nejsou?

Bývají běžnou součástí raw receptů (výborná je třeba meruňková tyčinka s kešú), ale podmínka syrové stravy, tedy zahřátí maximálně na 42–45 °C, u nich splněna není. Jejich velmi odolná skořápka se většinou zahřívá ve vroucím oleji s teplotou kolem 190 °C, aby šla lépe rozbít. „Oříšky se navíc po oddělení skořápky zbavují vlhkosti sušením při teplotě 60–70 °C, aby se v nich netvořily škodlivé mikroorganismy. A právě tato teplota je problematická pro použití kešú jako raw potraviny,“ upřesňuje Jana Kremlová.

Kešú můžete na trhu najít sušené, pražené, solené nebo máčené. „Praží se buď na oleji, nebo horkým vzduchem. V prvním případě v nich zůstává sice asi procento oleje, ale jsou jím konzervované a vydrží déle křupavé. Upražené vzduchem jsou sušší a mohou mít tendenci pohlcovat vlhkost a měknout,“ vysvětluje Jana Kremlová.

Proč jíst kešú ořechy?

Proč si občas dopřát kešú ořechy? Skvěle chutnají a navíc tělu dodají potřebný hořčík (zjistěte, jestli vašemu tělu nechybí), zinek, fosfor, draslík, měď nebo mangan, vitaminy skupiny B, vitamin E a K. „Posilují zuby, kůži, oči i nervovou soustavu. Jejich konzumace podporuje myšlení, zmírňuje nervozitu a únavu i podrážděný žaludek,“ uvádí Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

I když obsahují hodně mastných kyselin, hodí se i do dietního programu. Skvěle totiž zasytí a v nich obsažené minerály pomohou absorbovat z potravy maximum živin.

Jejich konzumace brání vstřebávání „zlého“ cholesterolu (zajímá vás, proč je zlý a který je ten hodný cholesterol?), pomůže kontrolovat hladinu glukózy v těle a sníží riziko vzniku žlučníkových kamenů. Jsou zdrojem antioxidantů, takže jsou považovány i za prevenci rakoviny a elixír mládí – brzdí stárnutí pokožky, zlepšují kvalitu vlasů a díky obsahu vitaminu K podpoří zdraví kostí a dají stopku osteoporóze.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Oříšky kešú působí jako elixír mládí – svědčí pokožce i vlasůmFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Kešú v kuchyni

Jak lze tyto ořechy využít v kuchyni? „Na pár hodin je namočte do vody a pak je rozmixujte na hladký krém, který je dobrým základem dortových krémů, dezertů, pomazánek. Můžete jím nahradit i smetanu v omáčkách – to se hodí při alergii na mléko (zjistěte, zda byste měli pít mléko) i při snaze omezit konzumaci živočišných bílkovin,“ radí Margit Slimáková.

Jsou jedovaté?

Je pravda, že čerstvé obsahují olej, který může způsobit otravu nebo poleptat pokožku. Pokud si je ale nehodláte sbírat přímo pod stromem, asi k čerstvým jen tak nepřijdete. Spíš na ně můžete být alergičtí. Příznakem je svědění kůže nebo kopřivka, pocit nateklého krku, obtížné dýchání, zvracení nebo průjem a bolesti břicha.

Reklama

Související témata:

Načítám