Hlavní obsah

Přehlížený hořčík: 5 znamení, že vašemu tělu doopravdy chybí

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Migrény, svalové křeče, nechutenství a únava. Trápí vás některý z těchto symptomů? Možná vám schází hořčík. Víme o dalších ukazatelích.

Článek

Hořčík (magnezium) je pro zdraví nezbytný. Tento minerál totiž reguluje hladinu cukru v krvi a ovlivňuje kondici cév, svalů, kostí i zubů. Doporučená denní dávka pro ženy se pohybuje kolem 300–330 mg (nad 30 let) a ve zvýšené míře ho potřebují těhotné a kojící (400 mg). „Větší dávky hořčíku potřebují i dospívající a lidé, kteří sportují nebo mají namáhavou fyzickou práci a také diabetici a kardiaci,“ tvrdí Kateřina Adámková, výživová a fitness poradkyně ze serveru Vitalonie.

Tělo hořčík vyrobit neumí

Jelikož si hořčík tělo nedokáže vyrobit samo, je třeba mu ho dodávat. Proto je nutné jíst dostatek potravin, které jej obsahují. Najdete ho v mnoha druzích zeleniny, zejména v tmavé listové, také v avokádu, banánech, neslazeném kakau či hořké čokoládě. Bohaté na hořčík jsou i ořechy, celozrnné pečivo a sójové boby. Z živočišných zdrojů jsou vhodné mléčné výrobky, ryby a drůbež.

Denně snězte například:

  • 50 g para ořechů, kelímek bílého jogurtu a 200 g syrového špenátu -
  • 50 g ovesných otrub, 50 g sójových bobů, 50 g mandlí a 250 ml sojového mléka -

Obsah hořčíku v potravinách naleznete v přehledně zpracovaných tabulkách na internetu. Hladinu hořčíku v krvi snižuje stres, nedostatek spánku, alkohol a některé běžně předepisované léky, jako jsou direutika, laxativa, antikoncepční pilulky a antibiotika.

Foto: bitt24, Shutterstock.com

Hořčík najdete v tmavé listové zelenině, ořechách, čokoládě, banánech, avokádu a celozrnných výrobcíchFoto: bitt24, Shutterstock.com

Co se stane, když hořčíku nemáte dost?

1. Nemůžete usnout

Magnezium v mozku zvyšuje hladinu neurotransmiteru (přenašeče) jménem Gaba, který podporuje relaxaci a kvalitní spánek. Nízké hladiny Gaba se mohou projevit snížením schopnosti odpočívat. Hořčík napomáhá uvolnění a tím i lepšímu spánku. Studie z roku 2012 potvrdila, že podávání 500 mg magnezia před spaním po dobu osmi týdnů mělo pozitivní vliv na snížení nespavosti testovaných.

2. Jste depresivní

Hořčík se podílí na regulaci hormonů (např. serotoninu ovlivňujícího emoční rozpoložení) a vyvažuje hladinu cukru v krvi, což snižuje úzkost a depresi. Výzkumníci z univerzity ve Vermontu studií potvrdili, že dospělí, kteří přijímali po dobu šesti týdnů denně 248 mg hořčíku, zaznamenali výrazné zlepšení psychického stavu.

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Za vaši nenáladu může být zodpovědný nedostatek hořčíkuFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

3. Srdce vám bije nepravidelně

Normální tepovou frekvenci pomáhá udržovat právě hořčík. Přenáší totiž do srdce minerály nezbytné pro jeho správnou funkci – vápník a draslík. Nedostatek hořčíku proto může vést k nepravidelnému bušení – k arytmii.

4. Trápí vás bolesti hlavy a křeče

Vedle vápníku slouží hořčík k regulaci svalových pohybů. Pokud máte příliš mnoho vápníku a nedostatek hořčíku, mohou se svaly v kterékoliv části těla dostat do křeče. „Hořčík totiž hraje důležitou roli při přenosu nervosvalového vzruchu a při svalových kontrakcích,“ vysvětluje Kateřina Schotliová, nutriční terapeutka ze serveru Pilulka. Jeho nedostatek se tak může projevit nejen záškuby v očích či nohách, bolestmi svalů i hlavy a celkovou únavou, ale může vést až k poruchám funkce srdečního i kosterního svalstva.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Křeče a bolesti nejen v nohách. I tak se může projevit nedostatek hořčíkuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

5. Vaše pleť nevypadá hezky

Akné, ekzémy, psoriáza nebo růžovka. Kožní problémy mohou být způsobeny zánětem, ten pomáhá likvidovat právě hořčík. Proto když ho nemáte dost, může se to projevit i na kvalitě pokožky.

Pozorujete na sobě nějaké známky nedostatku hořčíku? Jaké?

Reklama