Hlavní obsah

Podezření z nevěry: Pátrat, uhodit na něj nebo mlčet?

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevíte to jistě, nemáte žádný důkaz, ale jen podezření. Máte pocit, že vám partner zahýbá. Užíráte se tím, trápí vás ta nejistota. Ale co s tím? Co dělat, když svého muže podezříváte z nevěry?

Článek

Někdy nevěra praskne tak, že nejistota neexistuje. Prostě je to jasné a teď už jde jen o to, jak se s tím problémem vy a váš partner vypořádáte. Snad ještě horší je ale stav, kdy nic není jasné. Vy máte jen podezření, které nemůžete nijak dokázat, přesto se trápíte. Jak v takovou chvíli postupovat?

Tři možné strategie

V podstatě lze říci, že nejčastěji v takové chvíli ženy zvolí jednu z následujících tří strategií. Bohužel ani jedna není úplně ideální.

  • Pátrání - Jednoduše chcete důkaz, zda vám opravdu zahýbá, a tak se proměníte tak trochu v soukromého detektiva. Zkontrolujete partnerovi mobil, e-mail, ověřujete si, zda je opravdu v práci, když tvrdí, že tam je, možná ho i špehujete. Jenže tohle nikam nevede. Buď se vaše podezření potvrdí, ale způsob, jakým jste na to přišla, není úplně v pořádku, takže vaši pozici oslabuje. „A když nic nenajdete? Důvěra v partnera se stejně nevrátí, jen se vaše fantazie začnou ubírat jiným směrem,“ tvrdí koučka osobního rozvoje Klára Gelnarová. Nenašla jste nic v jeho mobilu? Co když si veškerou komunikaci s ní poctivě maže, nebo se znají z práce a potkávají se tam?
  • Přímá konfrontace - Udeříte na něj, když to nejméně čeká. Tak zahýbáš mi? S kým? Proč? Jak dlouho? Tohle je o něco málo lepší cesta než první varianta, ale je dost možné, že se bude váš muž cítit jak u výslechu a vlastně ničeho nedosáhnete. Odbude vás, nevěru popře a ať už to bude pravda, nebo ne, vy mu stejně neuvěříte. Tohle totiž není komunikace, jen se snažíte muže zahnat do kouta.
  • Mrtvý brouk - V tomto případě ženy dělají, jakoby se nic nedělo. Snaží se ten problém potlačit, nevidět ho. „Tím si ale žena velmi ubližuje. Potlačuje své emoce, dusí v sobě těžké věci. I když nemluví, její tělo, mimika, nálady mluví za ni a muž to cítí,“ varuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy. Výsledek je dusná atmosféra doma a k tomu trápení, které vás užírá zevnitř.
Foto: tommaso79, Shutterstock.com

Poradíme vám, jak s podezřením na partnerovu nevěru zacházetFoto: tommaso79, Shutterstock.com

Zkuste to jinak

Řešení, které jako jediné má smysl, je na jednu stranu velmi jednoduché, na druhou ale složité tak, že ho mnozí vůbec nezvládnou. Je to totiž komunikace!

Než se ale pokusíte si s partnerem klidně, otevřeně a upřímně promluvit, zaměřte se na sebe. Není vaše podezření spíš jen odrazem vašich strachů z minulosti? „Zeptejte se samy sebe, zda si jen do současného vztahu neotiskujete svou minulost. Pokud vám byl bývalý partner nevěrný, možná to nemáte zpracované a automaticky podezříváte i současného partnera,“ vysvětluje Lucie Mucalová.

Jestliže ale vaše podezření nijak nesouvisí s vaší minulostí, je na čase si partnerem promluvit. Musí ale jít o rozhovor, nikoli o výslech či váš hysterický výlev plný obviňování. Řekněte, jak se cítíte, co vás trápí a proč. Popište, proč si myslíte, že vás podvádí, jak vás to napadlo, a co s vámi tohle podezření dělá. Ale nechte mluvit i jeho. „Pokud vám na sobě záleží, je potřeba mluvit o všem, i o tom nepříjemném. O strachu, obavách, nejistotách. Jen tak se vše může vysvětlit, urovnat a stabilizovat,“ radí Klára Gelnarová.

Možná se jen ukáže, že jde o vzájemné nedorozumění, že jste si něco vysvětlila jinak, než to je ve skutečnosti. Nebo se potvrdí, že má partner milenku. Ať tak či tak, vzduch se pročistí, tajemství přestane existovat a už bude jen na vás, zda to zvládnete nebo ne.

Zažila jste takovou situaci? Jak jste se s podezřením vyrovnala?

Reklama

Související témata:

Načítám