Hlavní obsah

Podivný trend: Panenství na prodej! Je to vůbec legální?

Foto: Denis Petrov, Shutterstock.com

Foto: Denis Petrov, Shutterstock.com

Reklama

Jsou mladé a krásné. Jsou to panny a rozhodly se na své neposkvrněnosti vydělat. Ano, existují mladé ženy, které své panenství nabízejí v aukcích, prodávají své poprvé. Proč to dělají? A je to vůbec legální?

Článek

V Česku to zatím moc nefrčí, ale ve světě dívek, které se rozhodly zpeněžit své poprvé, přibývá. Existuje například internetová stránka, kde jsou hezky pohromadě. Zájemci si tam prohlédnou jejich fotky, zjistí jejich míry, jaké jídlo či květiny mají rády a také proč se snaží své panenství prodat.

Jenže tenhle „snadný“ a rychlý výdělek má svá úskalí. Jaký dopad může na dívky mít? A neodporuje jejich jednání nějakému zákonu? A vůbec, jak je to pak například s daněním takto získaných peněz?

Důvody? Různé!

Samy dívky na internetových stránkách, kde se nabízejí, vysvětlují svůj záměr různě. Jedna chce odstartovat byznys a potřebuje základní kapitál, jiná hodlá investovat do cestování a studia. Samozřejmě řada dívek touto cestou řeší nelehkou sociální situaci sebe či své rodiny. „Jsou zoufalé, jejich rodina je zoufalá. Prodej panenství, o kterém se v současné době šíří mnoho zpráv, může působit jako rychlý výdělek velkého množství peněz. Mohou mít pocit, že to je řešení, které zachrání celou rodinu. Rozhodnou se obětovat,“ říká terapeutka osobního rozvoje Klára Gelnarová.

Pro hodně děvčat jsou ale nejspíš lákavé peníze jako takové, i když to nepřiznají. „Peníze jsou v dnešní době silný znak moci, možností a domnělé svobody,“ vysvětluje Klára Gelnarová.

Trochu divné dobrodružství

A pak jsou tu i ty, které si prostě neuvědomují, o jak zásadní krok se jedná. Berou to jako zábavu, rebelii, dobrodružství, možná trochu naivně sní o bohatém princi na bílém koni, který se do nich zamiluje a budou šťastně žít až do smrti.

Jenže tohle „dobrodružství“ má veliká rizika, a to nejen zdravotní (při troše zodpovědnosti se úskalím v podobě pohlavně přenosných chorob lze vyhnout), ale především psychická. „Prodej vlastního těla je obrovský zásah do sebehodnoty člověka,“ vysvětluje Klára Gelnarová. Už jen to, že to dívku vůbec napadne, znamená, že o sobě moc dobře nesmýšlí, neváží si sama sebe. A prodejem panenství se tenhle stav jedině zhorší. „Ty dívky vůbec nedomýšlejí, jaké rány na duši si mohou způsobit,“ dodává Klára Gelnarová.

Foto: Aleshyn_Andrei, Shutterstock.com

Dobrodružství? Snadný výdělek? Možná ani neFoto: Aleshyn_Andrei, Shutterstock.com

Zákon to povoluje, stát to zdaní

Jestli si říkáte, že něco takového musí být protizákonné, mýlíte se. „Nevidím důvod, proč by to nebylo legální. Jde o vlastní rozhodnutí dané dívky, o její svobodnou vůli a její tělo,“ říká advokát Tomáš Sokol. Děvčata musejí být samozřejmě starší patnácti let. „Jinak tohle sice není prostituce v pravém významu, ale i kdyby, tak nezákonná není prostituce, ale její organizování. Takže jen v případě, kdy by tyhle slečny někdo organizoval, prodával je, dalo by se možná uvažovat o kuplířství,“ tvrdí Tomáš Sokol.

Každopádně do problémů by se dívky mohly dostat, pokud by peníze získané z prodeje panenství nezdanily. Daňoví experti se totiž přiklánějí k tomu, aby byl tento výdělek posuzován jako služba (stejně jako prostituce), kterou je potřeba zdanit. Jestliže by vydělaná částka přesáhla milion korun, musela by dívka platit i DPH.

A kdyby české ceny alespoň trochu odpovídaly těm zahraničním, nereálné by to nebylo. Pár dívkám se podařilo prodat své poprvé v přepočtu na české koruny i za několik desítek milionů (mnohdy ale k uskutečnění „prodeje“ fakticky nakonec nedošlo), průměrně se ale částky pohybují v přepočtu ve statisících až k milionu.

Co myslíte, stojí to všechno za to?

Reklama

Související témata:

Načítám