Hlavní obsah

Pohádková zimní svatba? Jde to i u nás!

Foto: Stakhov Yuriy, Shutterstock.com

Foto: Stakhov Yuriy, Shutterstock.com

Reklama

Plánujete svatbu a chcete se vyhnout boji o termíny a šaty? Zapomeňte na letní měsíce, vsaďte na podzim nebo zimu! Snáz seženete veškeré služby a chladnější počasí nabízí i mnohé výhody. Jaké to jsou?

Článek

Většina zamilovaných párů si chce svůj velký den vychutnat za příjemného jarního nebo letního počasí. Vás ale láká obřad v barvách podzimu? Zjistili jsme, jaké jsou výhody i nevýhody podzimních a zimních svateb, a na co si dát pozor.

Minus: Hrozí špatné počasí

Největší nevýhodou svateb na podzim či v zimě je počasí, respektive jeho nepředvídatelnost. Při vybírání termínu si nemůžete být nikdy jisti tím, zda se trefíte, a bude vás čekat prozářený podzimní den hrající barvami přírody, nebo se dočkáte mlhy, větru a hustých dešťů. Lépe na tom není ani zima, bílý nadýchaný sníh totiž většinou najdeme jen v pohádkách. Bohužel je to věc, se kterou příliš nenaděláte, a nezbývá vám než doufat v přízeň přírody (jak na svatební účes).

Myslete na své hosty a zařiďte na místě šatnu a místo na přezutí, vhodné je mít připravené deky a dostatek teplého pití pro děti i dospělé. Vždy mějte v záloze interiér, do něhož se budete moct kdykoliv přesunout.

Plus: Zařídíte i obřad na poslední chvíli 

Na vaší straně je ale lepší dostupnost volných termínů, služeb i dodavatelů. Na jaře i v létě se většinou koná jedna svatba za druhou a místa doslova praskají ve švech. V tomhle směru jsou chladnější měsíce mnohem benevolentnější a někteří dodavatelé, agentury i jednotlivci navíc nabízí nižší ceny.

Volnější termíny mají i kapely, fotografové, kadeřnice a vizážistky, větší pozor si dejte jen v plesové sezoně. Nevěsty určitě potěší i to, že se o svatební šaty nebudou muset přetahovat s jinou (a do čeho obléct muže–svatebčana?).

Foto: Sevastsyanau Uladzimi, Shutterstock.com

Svatba v zimě? Proč ne, i Popelka si oblékla svatební šaty, když byl venku sníhFoto: Sevastsyanau Uladzimi, Shutterstock.com

Plus: Můžete mít originální výzdobu

Podzim i zima mají svou osobitou atmosféru, kterou snadno promítnete i do originální výzdoby. Vedle nešlápnete, když zvolíte vše, co je pro tato období charakteristické. Skvěle poslouží například dýně, jeřabiny a šípky, šišky, jehličí, kaštany, svíčky a lucerny.

Podzimní svatební kytice vylaďte do žluto-oranžových tónů, pro zimu jsou ideální velmi výrazné barvy, vhodné jsou rudé růže, lilie, gerbery nebo amaryllis. Dozdobit je můžete větvičkami s jehličím, jeřabinami nebo šiškami.

Minus: Nedostatek světla znepříjemní focení

S klesající venkovní teplotou a ubývajícím denním světlem se nejspíš budete muset rozloučit s venkovními oslavami a počítejte také se zhoršenými podmínkami při venkovním focení. To by mělo proběhnout poměrně brzy, dokud je alespoň nějaké přirozené světlo. Za horšího počasí se navíc výrazně zmenšuje počet pěkných lokací pro pěkné fotky (podívejte se na ty z královských svateb).

Pokud můžete, naplánujte si svatbu na horách, kde jsou vaše šance pro pohádkovou atmosféru mnohem vyšší.  Tam ale počítejte s horší sjízdností některých silnic.

Foto: SofikoS, Shutterstock.com

Nemusíte se bát zkaženého jídla a můžete mít přírodní originální dekorace Foto: SofikoS, Shutterstock.com

Plus: Zimní počasí svědčí svatební tabuli

Chladnější počasí přeje občerstvení a nápojům. Nemusíte se bát rozteklých polev nebo zkaženého jídla a na svatební tabuli můžete servírovat i poněkud klasičtější jídla. Ideální jsou pokrmy ze zvěřiny, vepřového či jehněčího masa, spoustu hostů zajisté potěší i svíčková.

Každý si určitě rád připije horkým punčem nebo svařákem, děti si vás zamilují za nabídku horké čokolády a v zimě za dezerty v podobě vánočního cukroví. Mimochodem, víte, kdo měl loni nejkrásnější svatební šaty? 

Plus: Můžete si užít spoustu zábavy

Podzim i zima hrají do karet i nevšedním zábavám, nejen v den obřadu, ale i pro předcházející rozlučku se svobodou. Co takhle wellness pobyt se saunou, finskými lázněmi a lyžováním?

Pokud budete mít štěstí s počasím, těšit se můžete i na skvělé fotky. Koulovačka jako součást zábavy po obřadu? Bruslící novomanželé a svatebčané nebo okruh nejbližší přátel a rodiny u vánočního stromku? To vše vykouzlí okamžiky, které byste v létě jen marně hledali.

Mimochodem, kostel je passé, frčí netradiční svatby. Nechte si inspirovat.

Reklama

Související témata:

Načítám