Hlavní obsah

Z čeho mají nevěsty strach? Z těchto 5 věcí

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatba. Velký den, který má být zalitý štěstím, láskou, radostí a všeobecnou pohodou. Jenže je to také obrovský stres. A obzvlášť nevěsty mají největší obavy z následujících věcí.

Článek

Plánování svatby většinou začíná s velkým předstihem, klidně třeba i rok předem. Zvolit místo, pozvat všechny, které tam chcete mít, vybrat menu, sehnat nejkrásnější svatební šaty, sladit je s ženichovým oblekem, květinovou výzdobou a milion dalších věcí.

Čekali byste, že když je všechno takhle důkladně a detailně naplánováno, musejí být nevěsta i ženich v klidu? Omyl. Čím víc se svatba blíží, tím víc budoucí manželé, obzvláště pak nevěsty, propadají panice. Čeho se bojí?

1. Čas

Svatby většinou mívají jasný časový harmonogram. Je dáno, kdy se mají scházet svatebčané, kdy proběhne obřad, vymezený čas je na focení, pro přesun na svatební hostinu (3 nej recepty na svatební koláčky) a podobně. Aby vše klaplo, je potřeba, aby všichni harmonogram dodrželi. Stačí drobná nesrovnalost, třeba babička, co zaspala, zpožděný vlak s tetou z druhého konce republiky, dopravní zácpa, v níž uvízl svědek s prstýnky, a všechno se pořádně zkomplikuje.

Jedna věc je ale jistá, milé nevěsty. Každý problém má řešení a nakonec to vaše ano zazní. I když třeba s malým zpožděním!

2. Svatební šaty

Nejde ani tak o výběr (i na poslední chvíli se dají sehnat nádherné modely), ale spíš o to, aby vydržely krásné po celý svatební den. Žádná nevěsta se nechce vdávat v šatech, na nichž je flek od ptáka, který se uvolnil právě nad ní, s roztrženou vlečkou, kterou si přišlápla, nebo se závojem upatlaným od rtěnky.

Jenže víte co? Každá nevěsta, i kdyby byla v pytli, je krásná. Protože je zamilovaná. Takže se těmito malichernostmi nestresujte a usmívejte se – právě úsměv je ten nejhezčí „outfit“ pro tento den.

Foto: yurakrasil, Shutterstock.com

Ano, i o svatební šaty se nevěsty strachují. Chtějí být prostě krásnéFoto: yurakrasil, Shutterstock.com

3. Počasí

Většina svateb se odehrává v letních měsících, kdy by mělo být hezké počasí. Jenže i v červenci se může stát, že bude zima nebo celý den proprší. To se bohužel neslučuje s představou krásných fotek s rozzářeným sluncem, se zahradní party, obřadem na louce ani se svatebními šaty, které rozhodně nejsou dělané do chladnějšího počasí.

Nemá cenu se stresovat – přírodě neporučíte. Pro svůj klid můžete mít připravené náhradní řešení: party stan, pod nějž se schováte, anebo možnost být v restauraci. A nezapomeňte, že k svatebním šatům se pěkně hodí i sako či pelerína… I v dešti si svůj den můžete užít.

4. Zábava pro všechny

Ve svatební den nejde jen o ženicha a nevěstu, ale samozřejmě i o svatebčany. Novomanželé chtějí, aby všichni hosté byli spokojení a slavnost si užili. Nevěsty se proto dost často strachují i o to, aby se kapela trefila do vkusu všem, jídlo bylo dobré a všeho bylo dost... Aby to jednoduše byla zábava. (Mrkněte se na 5 super tipů, jak vytvořit zábavný fotokoutek na svatbu.)

Tady mějte na paměti jednu věc: všichni přišli kvůli vám. Protože vás mají rádi a chtějí s vámi sdílet váš velký den. Všechno ostatní je podřadné. Vaše radost je jejich radost.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Kam koho posadit a neposadit, to je někdy vědaFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

5. Zasedací pořádek

Jsou svatby, kde to nikdo neřeší. Když není hodně hostů, všichni se víceméně znají a vycházejí spolu, není důvod určovat, kdo si má kam sednout. Je-li to jinak, je zasedací pořádek způsob, jak předejít případným šarvátkám a jak zajistit, aby si každý měl s kým povídat. Je jasné, že pokud mezi otcem a jeho bratrem panují letité spory, neměli by sedět u sebe. Vytvořit zasedací plán bývá někdy velmi těžké. Obava, aby ti, co se nemají moc v lásce (často to bývají třeba rozvedení rodiče nevěsty či ženicha), nepropadli vášním a neprali špinavé prádlo přímo na svatbě, bývá leckdy oprávněná.

Co se má stát, stane se. Nemůžete myslet za druhé, takže i tady je veškerý strach a stres jen zbytečná emoce, kterou si nijak nepomůžete. Zkuste to hodit za hlavu, třeba vás svatebčané překvapí a vaše dobrá nálada je strhne natolik, že i oni se k sobě budou chovat hezky.

Už máte tohle šílenství za sebou? To ale neznamená, že se vás svatby netýkají. Můžete se na nějaké ocitnout jako svatebčan. Tohle je 8 věcí, které na svatbě nikdy nedělejte!

Reklama

Související témata:

Načítám