Hlavní obsah

Svatební kytice 2019: Tohle jsou letošní trendy

Foto: Julia Velychko, Shutterstock.com

Foto: Julia Velychko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatební šaty na léto už máte jistě vybrané, ale možná ještě řešíte, jak bude vypadat vaše svatební kytice. Zjišťovali jsme, jaké trendy letos převládají a jaké mají nevěsty požadavky.

Článek

Stejně jako je důležitý výběr svatebních šatů i snubních prstýnků, je neméně významná i volba svatební kytice a dekorací k oltáři i na hostinu. Jde totiž o výjimečný den, slavnostní událost, kterou s určitou pravděpodobností zažijete jen jednou v životě (někdo možná i víckrát, ale stejně pokaždé věří, že tentokrát je to naposledy).

Svatební kytice ovlivní vzhled celé svatby

Jak bude vypadat svatební kytice, o tom mají nevěsty určitou představu vždy – většinou vše ladí do oblíbených barev. K inspiraci jim slouží i katalogy, které jsou k dispozici v květinářstvích či na internetu. Ovšem výsledný „wow efekt“ je v závěru vždy na samotné floristce či floristovi – můžete se s nimi samozřejmě poradit a oni se budou snažit kreativně uchopit vaše sny. (Víte, co na vás prozradí barva květin?)

„Svatební floristika je nevyšší disciplína květinářství. Vrcholem svatby je svatební kytice, od které se odvíjí celá květinová výzdoba. Určuje výběr květin, barev a designu všech dekorací – od květinového věnce pro nevěstu a klopy pro ženicha k aranžmá květin na stole nebo na autě. Květinová výzdoba je pro celou oslavu klíčová,“ říká Jitka Mandysová z květinové služby Fleurop.

Foto: Archiv firmy

Důležitá je nejen kytice nevěsty, ale i celková výzdoba (Svatebnikytice) Foto: Archiv firmy

V hlavní roli příroda

Nejžhavějším trendem, který přetrvává už z předchozích let, jsou bohémské svatby v harmonii s přírodou. Konají se většinou v létě na louce, v lese nebo u třeba u rybníka. V takovém případě se používají hlavně luční květiny a traviny, a to i pro svatební kytici či na svatební věneček místo závoje.

„Kytice je často stylizovaná do pastelových barev a může krom lučních květin obsahovat například květy pnoucích růží nebo jícnovky. Květy, ale ty jedlé, můžete vidět i na svatebních dortech,“ upřesňuje Jitka Mandysová a dodává, že dekorace doplňují další přírodní prvky, jako je třeba dřevo nebo mušle. (Úžasné jsou květinové dorty: efektní dekorace, které zvládnete vytvořit sami.)

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Kvetinyolomouc, 1230 Kč. Fleurop, info o ceně v obchoděFoto: Archiv firem

Okázalý luxus v bílém

K dalším trendům patří svatby v bílém honosném stylu, které často doplňují tradiční kytice – dominují jim růže s kontrastními zelenými listy. Celá výzdoba je opulentní a nese se ve světlých barvách. Takové obřady se nejčastěji odehrávají na zámcích, ve vilách i velkých parcích.

„Na takových svatbách využívám především sezonní květiny, velkokvěté růže či hortenzie a zeleň v podobě eukalyptu. Svatební výzdobu skvěle doplňují zlaté a stříbrné vázy, styl art deco i křišťál,“ uvádí floristka Vlasta Černá s tím, že na každé svatbě navrhuje dekoraci, která zaujme na první pohled a lze ji po obřadu využít a přenést na svatební hostinu.

Foto: Archiv firmy

Celková výzdoba sálu v podobném duchu vás vyjde na 45 000 Kč (Svatebnikytice)Foto: Archiv firmy

U romantiků vítězí barvy a něžnost

Mezi kyticemi převládá světle růžová, fialová nebo modrá, která svatební puget krásně rozzáří. Podobné barvy jsou jako stvořené pro svatby v romantickém duchu, kdy nevěsta i celá výzdoba působí velmi něžně. Pro tento styl jsou typické pivoňky nebo světlé velkokvěté růže doplněné nevěstiným závojem či organzou a perličkami.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Svatebnikytice, 3500 Kč. Fleurop, info o ceně v obchoděFoto: Archiv firem

A jaká bude vaše svatební kytice? Budete mít květiny i ve vlasech, nebo zvolíte účes jen se sponou? A víte, proč se na svatbě hází rýže?

Načítám