Hlavní obsah

Pohroma zvaná vši: Čtyři zaručené způsoby, jak se jich zbavit

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Když se řekne pedikulóza, zní to jako cizokrajná nemoc, která se vás netýká. Omyl, ve skutečnosti to znamená, že vaše dítě má vši. Drbe se téměř nepřetržitě a vy většinou podléháte panice… Máme pár skutečně fungujících fíglů.

Článek

Veš dětská se nejmenuje náhodou, právě v dětském kolektivu se jí totiž daří nejlépe. Děti rády „dávají hlavy dohromady“ a byť veš neumí skákat (to je pouhá pověra), docela rychle přeleze na nového hostitele, zakousne se a saje (dospělé nevyjímaje). To, že má váš potomek vši, tedy nic nevypovídá o dodržování hygieny, jen prostě máte smůlu. Tak neztrácejte čas a zakročte.

Krok za krokem

Buď poběžíte do lékárny či drogerie a zakoupíte přípravek na bázi permethrinu, melathionu nebo pyrethrinu, jehož výsledek ale nebývá vždy zaručen. Nebo se pustíte do boje domácími prostředky. Rovnou zapomeňte na petrolej. Nejenže hrozí narušení vlasů a poleptání jemné pokožky hlavy, ale je to velmi nestálá hořlavina. Šampon na domácí zvířata se také nedá s klidným srdcem doporučit. Přesto existuje spousta možností, jak s lezoucími cizopasníky zatočit.

Objevíte-li v hlavě dítěte lezoucí, asi pět milimetrů velké, skoro průhledné broučky, je to neklamné znamení, že se jedná o veš. Nejčastěji se vyskytují na temeni hlavy a kolem uší. Nesnažte se je chytat, jsou rychlé. Je třeba je usmrtit, nejlépe udusit.

Foto: Travel_Master, Shutterstock.com

Už dávno neplatí, že když má dítě vši, je třeba ho ostříhat doholaFoto: Travel_Master, Shutterstock.com

Rostlinný nebo tea tree olej

Natřete na hlavu a vlasy olej, nasaďte čepici do sprchy nebo obalte fólií a nechte působit několik hodin. Velmi dobrým pomocníkem je tea tree olejíček, kterým můžete olivový nebo slunečnicový základ „provonět“, a zvýšit tak jeho intenzitu. Podívejte se i na další možnosti použití tea tree oleje. Nanášení oleje není snadné, proto zkuste „šlehanou“ verzi. Ostatně rady, jak majonézu využít i jinde, se vám zaručeně budou hodit také.

Alkohol a kondicionér jsou tutovka

V misce smíchejte zhruba deci vysokoprocentního alkoholu (vodka, slivovice a podobně) se stejným množstvím oleje. Jak si možná pamatujete z chemie, tyto dvě složky se nesmísí, ale díky plochému štětci je dokážete nanést. Dítku nasaďte na hlavu čepičku z alobalu a tak na dvě tři hodiny je zabavte.

Kupte nějaký levný kondicionér, ve větším množství ho doslova nalejte na hlavu a rozčešte do vlasů. Ty obalte ručníkem, nechte působit přes noc a ráno bude po problému.

Vyčesávání je nutné

Ať využijete kteroukoli variantu, před umytím vás čeká ten nejdůležitější krok. Vlasy pramen po prameni pročesávejte jemným hřebenem nebo speciálním všiváčkem (koupíte v drogerii). Provádějte to nad papírem nebo vanou, abyste mohli vetřelce snadno zlikvidovat. Teprve pak nanesené prostředky smyjte.

Vzhledem k tomu, že vajíčka vší, zvaná hnidy, dorostou v dospělce za sedm až devět dní, je třeba stejnou proceduru po této době zopakovat. Jen tak budete mít jistotu, že jste odvšivili stoprocentně.

Foto: Pebo, Shutterstock.com

Speciální hřebínek všiváček s velmi malými mezerami je nezbytná pomůckaFoto: Pebo, Shutterstock.com

Poslední fáze

Vyhráli jste jednu bitvu, ale válka nekončí. Ještě je třeba vyprat veškeré ložní prádlo (na 60 °C), důkladně vyluxovat, a pokud můžete, dejte veškeré oblečení do sušičky na nejvyšší teplotu na 30 minut. Nezapomeňte na plyšáky. Vši se na nich sice „nenakrmí“, ale mohou v nich až na 18 hodin najít domov, než zase vlezou do vlasů. Hračky, které nelze vyprat, vložte do sáčku a uložte na dva dny do mrazáku. Obří medvědy pak alespoň na týden neprodyšně zabalte do sáčku. Dezinfikujte i veškeré hřebeny, kartáče, gumičky a skřipce. Octovou vodou vytřete i cyklistickou helmu či sluchátka.

Prevence spočívá v kontrole

Prý pomáhá přidávat kapku tea tree do šamponu po každém umytí vlasů. Pokud je vší nákaza skutečně rozsáhlá, ani to nemusí fungovat. Jediná rada zní: prohlížejte dětem pravidelně hlavy.

Reklama

Související témata:

Načítám