Hlavní obsah

Zařizujeme pokoj pro prvňáčka

Foto: Shutterstock

Dítě musí mít svůj pracovní koutekFoto: Shutterstock

Reklama

A je to tu! První třída, první pořádné odloučení od rodiny a také první obměna dětského pokojíčku. Nevíte si rady, jak zařídit pokoj pro vašeho malého školáka? S námi to zvládnete!

Článek

Nejdůležitější je pracovní stůl

Doteď postačil malý stolek na kreslení nebo hraní. V první třídě bude malý školák potřebovat stůl, u kterého se mu bude dobře číst, psát i malovat. Pokud chcete, aby nový kousek nábytku přežil několik let, pořiďte mu takový, který má omyvatelnou desku, případně na dřevěný stůl použijte omyvatelný ubrus. Hodit se budou i případné úložné prostory, které nebudou daleko od pracovní desky. Dají se využít na pracovní potřeby.

Pracovní stoly se pohybují v různých cenových kategoriích. Záleží na vašich možnostech. Dbejte ovšem na to, aby výška stolu odpovídala výšce dítěte, stejně jako židle. Při posezu by mělo mít dítě srovnaná záda a nohama by se mělo dotýkat země. Výška židle může být nastavitelná. U takových typů bývá tzv. podnožník, aby dítě nemělo nohy volně ve vzduchu.

Úložné prostory

Velmi praktické jsou poličky, na které si dítě může ukládat knihy a sešity. Stejně tak pravděpodobně dojde na výměnu šatní skříně, jelikož doteď dítě nepotřebovalo tolik oblečení zejména toho, které se musí věšet. Nezapomeňte ani na odpadkový koš. Ideálně jej umístěte v blízkosti stolu.

Tužky, pera a jiné často používané potřeby umístěte do stojanu na desku stolu. Postačí i nějaká vhodná nádoba. Je důležité, aby si dítě zvyklo uklízet si pracovní prostor. I když se mu to nebude líbit, dohlížejte na to, aby zejména při psaní domácích úkolů mělo dostatečný prostor kolem sebe. Školákovi se bude hodit i nástěnka, na které může viset např. rozvrh nebo činnosti, které má doma na starosti.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Důležitý je dostatek úložných prostorůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Osvětlení „až na prvním" místě

Přes den jistě postačí denní světlo. Aby se využilo maximálně a školáček si neničil zrak, umístěte stůl naproti oknu. Světlo by ovšem nemělo svítit zpříma, ale rozptýleně, což docílíte pomocí clony. Začne-li se stmívat, nastupuje na řadu lampička. Ta by nejlépe měla být umístěna pod úrovní očí kvůli oslňování. Vyvarujte se žárovek slabších, než je 60 W. Spolu s lampičkou nechávejte svítit i hlavní světlo. Je to kvůli tomu, aby se oči rychle neunavily. Upozornění: Oční lékaři varují před používáním zářivek, protože vyzařují vlnovou délku vyšší intenzity. Ta může způsobit poškození tzv. žluté skvrny (místa na sítnici oka).

Jak v malém bytě

Do malého prostoru se nejlépe hodí vestavné skříně a nábytek na míru. Je sice dražší, ale vydané finance se vyplatí. Nebojte se využít prostor od země až po strop. Ideálně když je skříň uzavíratelná. Alespoň se nebude nikde zbytečně prášit. Snažte se eliminovat zbytečnosti. Co nejméně nábytku, nenáročnost na údržbu apod. Nikdy ale nezapomínejte na volný čas a relaxaci. Vytvořte v pokoji malý hrací koutek. Ani plyšáků se nutně zbavovat nemusíte. Stačí je umístit třeba do praktických sítí, kde se na ně nebude tolik prášit a přesto budou dítěti na očích.

Že nemáte doma na všechny tyhle věci prostor a v pokojíčku se „musí" vtěsnat dětí víc? Pamatujte si jedno: Ještě důležitější, než super vybavený pokoj, je čas, který s dítětem obzvláště v prvních letech učení strávíte. Některým dětem vyhovuje, když vás mají při plnění svých úkolů po ruce a dokáží se soustředit i tam, kde není úplný klid. Může se stát, že funkci pokojíčku coby studovny nahradí kuchyň.

Reklama

Související témata:

Načítám