Hlavní obsah

Přísady na tento pomerančový koláč máte smíchané během chvilky, místo másla do něj tentokrát použijete olivový olej a sami budete překvapeni, jak je nadýchaný a vláčný. Postavte na kafe!

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Mokré ingredience
  • 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 4 ks vejce
    3
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
    7
  • 2 ks pomeranče
  • 1 lžička mandlové tresti
    8
Suché ingredience
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 2 hrnky hladké mouky
    1
  • 1 lžička prášku do pečiva
    1
  • 1/4 lžičky soli
Poleva
  • 150 g čokolády na vaření
    6
    7
  • 125 ml smetany ke šlehání
    7
K podávání
  • 3 ks pomeranče
  • 1/2 hrsti pistácií
    8
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Prošlehejte olej, cukr, sůl a mandlový extrakt. Vmíchejte vejce, jogurt, nastrouhanou kůru z pomerančů a vymačkanou čistou pomerančovou šťávu.

02.

Nakonec vmíchejte mouku a kypřicí prášek. Formu vyložte pečicím papírem a vlijte do ní těsto. Pečte při 180 °C asi 40 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

03.

Když je koláč vychladlý, rozehřejte čokoládu se smetanou (na plotně nebo v mikrovlnné troubě), nechte chvíli zatuhnout, a polevu nalijte přes koláč. Můžete dozdobit plátky pomerančů a sekanými pistáciemi.

Jogurt každé těsto krásně zvláční. Upečte si s ním jogurtovou bábovku, jogurtový chlebíček bez vážení nebo rovnou jogurtový cheesecake!

Načítám