Hlavní obsah
3,1
(514)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Bábovka sice nepatří k nejsofistikovanějším dezertům, ale právě u nich platí víc než kde jinde, že v jednoduchosti je krása. Jemné, citronovo-máslové těsto doplněné šťavnatými jahodami totiž chutná prostě neskutečně!

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Bábovka
  • 1/2 kostky másla
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 1 ks citronu
  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 2,25 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 1,5 hrnku čerstvých jahod
Poleva
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 2 hrnky čerstvých jahod
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny.

Foto: Jakub Jurdič

Díky jogurtu bude těsto pěkně vláčnéFoto: Jakub Jurdič

02.

Změklé máslo utřete s cukrem, vmíchejte vejce a kůru i šťávu z chemicky neošetřeného citronu a přidejte jogurt.

Foto: Jakub Jurdič

Určitě nevynechejte ani citronovou šťávu a kůru, bábovku parádně provoníFoto: Jakub Jurdič

03.

Omyté jahody pokrájejte na kostičky a smíchejte s asi 1/4 hrnku mouky – to zaručí, že budou v těstě rovnoměrně rozmístěné a neklesnou na dno.

Foto: Jakub Jurdič

Trik s moukou zajistí, že jahody zůstanou v těstě rovnoměrně rozložené a neklesnou dolůFoto: Jakub Jurdič

04.

Zbylou mouku, jedlou sodu a pořádnou špetku soli vmíchejte k máslovému základu, opatrně přidejte jahody a přemístěte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečte asi hodinu při 160–170 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte deset minut chladnout ve formě a poté vyklopte.

Foto: Jakub Jurdič

Zbylou mouku, sodu a sůl vmíchejte do máslového základu, přidejte jahody a můžete péctFoto: Jakub Jurdič

05.

Podle chuti můžete po vychladnutí ještě přelít polevou, kterou získáte smícháním rozmixovaných a přes sítko protlačených jahod a moučkového cukru. Kdyby byla poleva příliš řídká, nechte ji chvíli zatuhnout v misce a až poté ji lijte na bábovku.

Foto: Jakub Jurdič

Bábovka je výborná i sama o sobě, ale jako korunku jí můžete nasadit ještě trochu polevy. Jak jinak než jahodovéFoto: Jakub Jurdič

06.

Nyní už zbývá jen postavit na kávu a servírovat.

Foto: Jakub Jurdič

Žádná dusivá buchta, ale krásně vláčná bábovka plná šťavnatých jahod. A zaděláno máte přitom během chvilkyFoto: Jakub Jurdič

Souhlasíte, že občas není čas na hrdinství a poctivá bábovka může potěšit víc než mnohem složitější dezerty?

Související témata:

Načítám