Hlavní obsah
2,9
(450)
 

Jogurtový chlebíček je vždy krásně vláčný a nadýchaný, přidat do něj můžete v podstatě jakékoli ovoce (my neodolali prvním jahodám), a navíc všechny ingredience jednoduše odměříte pomocí hrníčku. Zkuste náš ověřený recept!

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 chlebíček
Těsto
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • 3 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1,5 hrnku čerstvých jahod
  • 2 lžíce hladké mouky
Poleva
  • 3 ks čerstvých jahod
  • 1/2 hrnku cukru moučka
Článek

Postup

01.

Olej prošlehejte s cukrem, skořicí a solí. Postupně zapracujte i vajíčka, tučný jogurt nebo kysanou smetanu, kůru z jednoho citronu (ale jen její žlutou část) mouku a sodu.

02.

Omyté jahody pokrájejte na kousky, smíchejte se dvěma lžícemi mouky (díky tomu zůstanou v těstě rovnoměrně rozmístěné a neklesnou všechny ke dnu) a opatrně zapracujte do těsta.

03.

Těsto rozetřete do pečicím papírem vyložené nebo vymazané a vysypané formy a pečte asi 45 minut při 180 °C nebo dokud není špejle zapíchnutá do chlebíčku po vytažení suchá.

04.

Nechte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte a nechte úplně vystydnout.

05.

Chlebíček můžete ještě přelít polevou. Moučkový cukr smíchejte s asi dvěma rozmačkanými nebo rozmixovanými jahodami, podle potřeby přidejte ještě trochu cukru nebo třeba citronové šťávy, a nalijte na chlebíček.

Foto: Jakub Jurdič

Se zdobením si můžete hrát, jedna z možností je kytička pro oživeníFoto: Jakub Jurdič

Pečete spíše modernější záležitosti, nebo rádi zůstáváte u klasiky typu biskupský chlebíček, bábovky  a buchty?

Načítám