Hlavní obsah

Vařím, uklízím a on mě bije! 2

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nebojte se o domácím násilí mluvitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

2. díl - Co je domácí násilí, jsme si řekli v minulém díle. V tom dnešním vám poradíme, kdy a kam se můžete obrátit o pomoc. A nemusíte být v těžké situaci jen vy, podporu může potřebovat i někdo z vašeho okolí...

Článek

Chtěli jsme si s manželem udělat hezký večer. Muž pozval pár přátel, otevřeli jsme si lahvinku... Jenže potom se konverzace zvrtla, přátelé odešli a my zůstali s manželem sami. Měl už upito a nelíbilo se mu, že jsem neměla doma připravené chlebíčky, když jsem se vrátila z práce. Omluvy typu, nevěděla jsem, že pozveš hosty, mu nebyly dost dobré a tak jsem hned chytla jednu facku, potom druhou, další jsem vzala o dveře. Samozřejmě jsem se neubránila, má o hodně větší sílu. Ráno jsem vypadala strašně, vždycky se snažil, aby to nebylo v obličeji vidět, ale teď se mu to nepodařilo. Řekla jsem si, že už s tím musím něco dělat, tak jsem šla s monoklem do práce a podala jsem trestní oznámení na ublížení na zdraví. Dodnes se bojím, že ho potkám na ulici, bydlíme ve stejném městě, ale naštěstí jsme už rozvedeni, vzpomíná ekonomka Jiřina. Je si jistá, že se z kruhu násilí dostala jen díky vlastní odvaze se s problémem svěřit. A vy to udělejte také!

Krizový plán

Už vás někdy ten váš udeřil? Věřte, že to není naposledy a že je nutné konat. Připravte se k akci!

Zapište si, na koho se můžete obrátit v případě nouze. Někomu sdělte, co se děje v rodině. Vždy mějte u sebe kontakty na přátele, příbuzné a na azylové domy. Pokud jste v ohrožení, zavolejte policii.

V případě zranění vyhledejte lékařskou pomoc. A popište jim, jak k úrazu došlo. Žádejte o zapsání do lékařské dokumentace.

Pokud se k vám násilník blíží, nikdy neberte děti do náruče - hrozí daleko větší riziko zranění.

Naučte své děti, kde je bezpečné místo v bytě, např. pokoj, který mohou zamknout. Nějaké místo v okolí, kde se mohou skrýt.

Např. u kamarádky si nechte náhradní klíče, oblečení a peníze. Naplánujte si nejbezpečnější dobu k případnému útěku.

Pokud jste napaden(a) během volání na policii, nechejte telefon vyvěšený, mluvte a křičte! Když přijede policie, jděte s ní do jiného pokoje, abyste mohl(a) mluvit bez přerušování. Neodmítejte lékařské vyšetření.

Po útoku neuklízejte důkazy, sesbírejte je do igelitového sáčku a předejte policii. Vše vyfoťte a nechte vyvolat, pokud možno s vyznačeným datem. Zaznamenejte si jména a čísla policistů, kteří událost vyšetřovali.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nebojte se zavolat o pomocFoto: samphoto.cz/jiunlimited

A zde máme pro vás důležité kontakty, které si poznamenejte a hlavně mějte stále u sebe. Nikdy nevíte, kdy je budete potřebovat...

Nepřetržitý provoz Občanské sdružení ACORUS - nonstop krizová linka - Tel:  283... Linka Bezpečí dětí a mládeže - Tel:  800 155 555  Senior linka - Tel:  800 157 157  Bílý kruh bezpečí (Praha) - Tel:  257 317 100  DONA linka (Praha) - nepřetržitá pomoc obětem domácího násilí - Tel:  251 511 313 

Omezený provoz Linka právní poradny pro ženy - Tel:  224 910 744  SOS obětem domácího násilí - Tel:  541 247 233  ROSA - centrum pro oběti domácího násilí - Tel:  241 432 466  DONA centrum (Ostrava) - každé Po a Pá 8-14 hodin, Čt 14-20 hodin - Tel:  597 489 207  Bílý kruh bezpečí (Brno) - Tel:  541 218 122  Bílý kruh bezpečí (Ostrava) - Tel:  597 489 204  Bílý kruh bezpečí (Olomouc) - Tel:  585 423 857  Bílý kruh bezpečí (Plzeň) - Tel:  377 637 695  Bílý kruh bezpečí (Pardubice) - Tel:  466 265 264 

Přejeme vám, ať náš článek není o vás, ať vás problém domácího násilí nepotká. Mějte ale oči otevřené, může nastat chvíle, kdy podáte pomocnou ruku. A za to vám děkujeme!

Reklama

Načítám