Hlavní obsah

Jak naučit dítě na nočník? Ověřené tipy!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Je pro děti lepší nočník nebo plenka?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nočník - to je téma! Ať si můj syn hraje, jí, nebo hází pejskovi hračku... Pekelně se zasoustředí a marné jsou všechny mé snahy doběhnout rychle pro nočník, svléknout ho a posadit... Pozdě. Jak na to? Co dělám špatně? Kdy vůbec začít, abych něco nezanedbala a naopak dítě zbytečně nestresovala?

Článek

Časopis Uzlíček

Dceři mojí kamarádky bylo přesně devatenáct měsíců, když jí maminka s jistotou začala přes den dávat místo plenek kalhotky. Mému synovi bude 21 měsíců a nočník jsme úspěšně použili asi třikrát.

Metoda podle kmene Siouxů

Významný americký psycholog Erik Erikson prováděl šetření vývoje slavného indiánského kmene Siouxů. Lidé tu žili jednoduše, v chatrčích s podlahou z udusané hlíny. Děti do dvou let mohly svou potřebu dělat kdykoliv a jakkoliv. Nebylo moc obtížné všechno pravidelně vymést a vyčistit. Ve dvou letech však bylo dítě podrobeno důslednému nácviku udržování čistoty a výsledek byl překvapivě rychlý a trvalý. Denní a noční pomočování u starších dětí, jak jej známe u nás, je u Siouxů takřka neznámé. Počkají si totiž, až nervový systém dítěte dozraje natolik, aby byl schopen tento nácvik podstoupit.

Pleny jako znak líných matek?

Možná je to česká rarita, ale bohužel funguje. „Ty jsi byla v roce bez plen!" důrazně upozorňuje maminka či tchyně a většina žen logicky propadne beznaději. Dítě, které ještě nosí pleny, má z pohledu mnohých línou matku, která se mu dostatečně nevěnuje. Strach, že ještě do školky povedeme dítě s plenou, je hrozný. A příklady kamarádek s „šikovnějšími" dětmi ještě hroznější. Přílišná aktivita ale škodí, a to platí i v případě vysazování na nočník. Už v úvodu tedy připomeňme okřídlené „všeho s mírou".

Budeme-li v dalších pasážích hovořit o věku dětí, mějte na paměti, že údaje jsou vždy pouze orientační. Nechceme maminky stresovat, jen vymezit nějaké hranice.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejprve stačí dítě s nočníkem seznámitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

10 měsíců: Stačí jen se seznámit

„To, že dítě v deseti měsících dovede dělat paci paci, je umožněno jeho poměrně zralým ovládáním paží a rukou. Ale neznamená to, že by v té době dovedlo ovládat například svěrače močového měchýře, a že by byla vhodná doba ukládaní na nočníček," říká rezolutně už nestor dětské psychologie prof. PhDr. Zdeněk Matějček, CSc. v knize Prvních šest let života ve vývoji a výchově dítěte. Učit se podle něj má tehdy, když je ovládání svěračů močového měchýře ZRALÉ NERVOVĚ. A to zpravidla není dříve než po 12. měsíci. Se sezením to tedy nemá nic společného. Naopak, předčasné vysazování vyvolává mnohdy odpor dítěte a celé učení se může na dlouho zkazit.

Určitě není chyba, když je nočník doma a dítě se s ním může seznamovat. Povede-li se mu ho i správně použít, přiměřeně ho pochválíme. Ve věku kolem roku života je ale močení ještě velmi časté a schopnost jej nějak ovládat či zadržet prakticky nulová.

Reklama

Související témata:

Načítám