Hlavní obsah

Trápí vás zánět močového měchýře? Zkuste se ho zbavit bez antibiotik

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Myslíte, že je zánět močového měchýře typická letní nepříjemnost? Možná se dočkáte velmi bolestivého důkazu, že tenhle problém se na sezonu neohlíží. Umíte se mu bránit? A dokážete se s ním vypořádat bez antibiotik? Zeptali jsme se odborníků.

Článek

Fakt je, že v létě jsou uroinfekce častější – a to až o čtvrtinu. Ovšem právě teď, na podzim a v zimě, se moc rády druží ke chřipce a nachlazení. Takže pár rad, jak jim předcházet a v případě potřeby je co nejrychleji vyléčit, se hodí vždy!

Proč onemocníte

Za propuknutím nemoci stojí, velmi zjednodušeně, oslabená obranyschopnost sliznic močových cest, která se nezvládne vypořádat s bakteriemi. Třeba proto, že je narušená prochladnutím, běžným bakteriálním onemocněním, únavou či sníženým příjmem tekutin. Nástup je většinou velmi rychlý – někdy stačí pár hodin.

Zánět v močových cestách poznáte snadno: provází ho bolest při močení, bolest v podbřišku nebo červené zbarvení moče, které naznačuje přítomnost krve. „Pokud pocítíte potíže, měli byste okamžitě zvýšit příjem tekutin. Docílíte tím nejen častějšího močení, které odplaví bakterie, ale také snížíte koncentraci moči, což zmenší i dráždění močových cest,“ radí MUDr. Michaela Matoušková, místopředsedkyně České urologické společnosti. Správný příjem tekutin je takový, který vám umožní za 24 hodin vyloučit dva litry moče – nejvhodnější je popíjet vodu, slabé čaje nebo lehce či středně mineralizované vody.

Jestliže potíže přetrvávají, vyhledejte lékaře a stav řešte. „Když to neuděláte, vystavujete se riziku, že se zánět rozvine v chronickou a často se opakující formu. Základem léčby je pak antimikrobiální léčba, která přinese rychlou úlevu, většinou během jednoho dne,“ říká Michaela Matoušková. Návštěva odborníka je důležitá i proto, že obtíže močového ústrojí mohou být zaměňovány s gynekologickými infekcemi a pravou příčinu určí na základě vyšetření jen lékař.

Foto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

Zánět močového měchýře je bolestivá záležitost, které je lepší se vyhnout – ale když už přece jen přijde, tak se ji snažte rychle vyléčitFoto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

Jsou antibiotika nutná?

V závažných případech ano. Ačkoli lékař většinou antibiotika předepíše, můžete podpořit zdraví močových cest i jinak – především ve chvíli, kdy zasáhnete opravdu včas. V raných fázích je možné použít fytopreparáty, například produkty, které obsahují extrakty z kanadských brusinek, zlatobýlu obecného pro zdraví močového měchýře a dolních močových cest a vitamin D pro podporu imunitního systému. Důležité je začít je užívat co nejdříve. Jako prevence slouží mimo jiné pitný režim a následné močení, které je důležité také po pohlavním styku, aby se případné zanesené bakterie vypláchly močí ven. Pro dlouhodobou péči je možné také užívání doplňků stravy pro podporu močových cest.

I když mají antibiotika rychlý nástup a mohla by se zdát tím nejlepším řešením, mnoho pacientů zvažuje i jejich negativa, tedy hlavně narušení střevní mikroflóry a poměrně častý doprovodný problém s kvasinkami a plísněmi. I proto se vyplatí využít nejprve přípravky, které tělo nezatěžují, nenarušují prostředí zažívacího traktu, řeší konkrétní problém a zároveň pozitivně ovlivňují celý imunitní systém.

Vyzkoušejte sílu přírody

„Na močový měchýř je velmi vhodná lichořeřišnice, působí výrazně antibioticky a se širokým spektrem, a to na stafylokoky, streptokoky, Proteus vulgaris, Escherichia coli, salmonely a další druhy bakterií. Forma tinktury je v tomto případě nejlepší a nejúčinnější. Čerstvá bylina je celá jedlá a dá se v létě přidávat do salátů. Kdo trpí opakovanými záněty močového měchýře, ten by měl lichořeřišnici určitě zařadit do jídelníčku,“ říká fytoterapeutka Jarmila Podhorná.

Doporučit lze i směs z hluchavky, heřmánku, břízy, vřesu a celíku zlatobýlu, která působí blahodárně na močové ústrojí, čistí ledviny, pomáhá udržovat zdravou funkci kloubů, které touto nemocí trpí. „K bylinkám, kterým se přičítá vliv na močový měchýř, patří brusinka, vřes, olše. Nezanedbatelné jsou sedací koupele pro ženy, ideální je směs z měsíčku, řebříčku, kontryhelu, přesličky, lichořeřišnice a chmele. Nezapomínejte na celkové zklidnění organismu, doporučuji bylinkový čaj třeba z lípy nebo třezalky, účinná je i uklidňující koupel před spaním ze směsi bylin třezalka, levandule, meduňka, pelargonie, chmel, mučenka, řimbaba, rozmarýn,“ radí Jarmila Podhorná.

Přípravky, které pomohou

A které přípravky vám při zánětu močového měchýře pomohou? Našli jsme některé z nich:

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Urinal Akut, jedinečná kombinace extraktů z kanadských brusinek, zlatobýlu a vitaminu D, stačí jedna tableta denně, 10 tablet za 249 Kč. Cistibell, s medvědicí lékařskou, dřišťálem indickým, břízou bělokorou a D-manózou, 20 kapslí za 329 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bylinný čaj pro normální funkci močových cest s břízou od e-shopu Lékárna, obsahuje nať máty, zlatobýlu, list břízy, nať borůvky a vrbovky, 50 g za 69 Kč. Herbex Přeslička rolní, při zánětech a infekčních onemocněních ledvin a močových cest a k vyplavování ledvinového písku, 20 × 3 g za 47 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Swiss Mega Brusinky, patentovaný koncentrát z celých plodů severoamerických brusinek, stačí jedna kapsle denně, 50 + 10 kapslí za 399 Kč. Purus Meda D-Manosa s propolisem, pro normální činnost močových cest, 30 tablet za 253 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Biovitality Pharmaline, Močopohlavní aparát, bylinný komplex bohatý na vitaminy, minerály a další cenné látky, k podpoře při akutních i chronických zánětech, 60 tablet za 188 Kč. Bylinné kapky Grešík Lichořeřišnice, prevence, podporuje normální činnost močových cest, 50 ml za 58 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): OnaPharm Blokurima, doplněk stravy obsahující D-manózu, která je vhodná k péči o močové ústrojí (i u těhotných žen), 30 sáčků za 430 Kč. Urosept, tablety s brusinkovým extraktem působí na ledviny a močové cesty, 16 tablet za 78 KčFoto: Archiv firem

Jak léčíte zánět močového měchýře vy? Napište nám!

Reklama

Načítám