Hlavní obsah

Pořád čerstvá jablka? Osvědčené rady!

Foto: shutterstock.com

Jablka jsou u nás nejoblíbenějším ovocemFoto: shutterstock.com

To první jablko nakousla už Eva. To ještě netušila, jaké to bude mít následky, a už vůbec neměla potuchy o tom, jak je skladovat. Stromy plné plodů ve škále od zelené přes žlutou, růžovou až po temně rudou. Úroda! Ale co s ní? Uskladnit. Ale jak? Poradíme vám!

Článek

Jak správně česat

Jablka ze stromů netrháte, ale češete. Pozdější odrůdy můžete sklízet i při minus pěti stupních, potom tak čiňte ve slunečném dni – rozmrzlé, a ne za mrazu. Jablka opatrně ukroutíte se stopkou a pokládáte je „bubákem“ dolů. Každé prohlédněte, aby nebylo napadené, načaté – nakazily by se od něj i další plody. Uskladňujte různé odrůdy zvlášť, každá má jiné nároky a vzájemně si neprospívají.

Sklep znamená bezpečí

Jablka ukládejte do loden či vzdušných bedýnek a odneste do sklepa. Můžete je skládat rovnou na dřevěné police nebo ponechat v bedýnkách, ale nedoporučuje se ve více vrstvách na sobě. U sklepa je podstatné, aby byl vzdušný, chladný a čistý, nejlépe vybílený vápnem. Ovoce potřebuje volné proudění vzduchu, ale lodny nebo bedýnky můžete s prolukou skládat na sebe. Každopádně několikrát týdně kontrolujte jeho stav a napadené okamžitě zužitkujte nebo vyhoďte!

Jablko má své já!

Pokud se chcete se svým výpěstkem vyloženě mazlit, můžete. Takové jablko se šetrně obalí do hedvábného a posléze i do tlustého papíru, umístí se v bedýnce tak, aby se nedotýkalo ostatních, a zasype se perlitem, případně zaštítí – překryje polyetylenovou fólií. Jablka mají své nároky, takže je nedávejte do společnosti brambor, okurek, řepy či nakládaného zelí. Okamžitě přeberou veškeré plísně a hniloby, které jsou v dosahu. Milá jablka jsou natolik nesnášenlivá, že jim vadí i společné skladování s kolegy jiné odrůdy a vysvětlíme proč:  Podzimní jablka ke svému dozrávání uvolňují etylen, což škodí jiným druhům. Ale ani ona nejsou dobrým sousedem, dovedou způsobit opadávání a žloutnutí listů kapusty a zelí, hořknutí okurek…

Foto: shutterstock.com

Podzimní úroda vám může vydržet i půl rokuFoto: shutterstock.com

Jaká je správná teplota

I když jablka udržujete v čistotě, bez nechtěných sousedů a v „peřince“, musíte také hlídat teploměr. Nejen teplota a vlhkost vzduchu, ale i jeho rychlost  proudění… Všeobecně platí, že jablíčkům svědčí rozmezí od jednoho do 4 stupňů Celsia. Teplota by neměla přesáhnout pět stupňů. Při pravidelném větrání a udržování vlhkosti je pak můžete skladovat i déle než půl roku (až 210 dnů).

Na co si jablíčka potrpí:

  • V mrazivých dnech ve sklepě nevětrejte!
  • Potřebnou vlhkost docílíte třeba kropením podlahy nebo umístěním namočených cihel.
  • Jablku je dobře v mikroténovém pytlíku, kde si vytvoří vlastní mikroklima.
  • Založte si deníček – příští rok se poučíte o teplotě a podmínkách pro jednotlivé odrůdy.
  • Skladované jablko nepřichází o svůj obsah vitaminů a minerálů!

Pozor na choroby skladovaných jablek

  • Hnilobu plodů mohou odstartovat různá mechanická poranění. Například poškození hmyzem, poranění otlakem od bedny, vytržená stopka plodů apod.
  • Odrůdy jablek silně náchylné na výskyt skládkových chorob (např. Golden Delicius) je nutné fungicidně ošetřovat.
  • Aplikace vápenatých přípravků v červenci a v srpnu významně zlepšuje skladovatelnost jablek.
  • Během skladování by měly být odstraňovány shnilé i nahnilé plody, které bývají zdrojem pro další šíření chorob ve skladu.
  • V žádném případě by neměly být konzumovány zbytky plodů po vykrojení shnilé nebo plesnivé části.

Pár tipů od zahrádkářů:

  • Nejlepší uskladnění veliké úrody jablek je ve 200litrových sudech, později v demižonech...
  • Proložený papír o něco málo snižuje riziko hnití plodů jeden od druhého a možná snižuje odpar.
  • Jablka dáváme do velkých beden vyložených 5cm polystyrenem včetně horních odsunovacích částí.
  • Jablka zůstanou zachována v plné kvalitě nejdéle při teplotách mezi 2 - 8 °C a relativní vlhkosti vzduchu 90 %.
  • Sklep důkladně vydezinfikujte. Vysíření – na 1 m3 počítejte s 10 g sirného knotu.
  • Stěny je vhodné vybílit vápnem s přídavkem 3% modré skalice, jejímž roztokem můžete i vyčistit lísky (před použitím musí důkladně vyschnout).
  • Neobvyklým způsobem je skladování jablek ve studni. V koši na pevném laně je spustíte do patřičné hloubky. Teplota i vlhkost tady bývají ideální a navíc téměř neměnné.

Jablíčko je naším nejtypičtějším, národním  ovocem. Když si dáte tu práci, aby vám vydrželo jako zdroj vitaminů po celý rok, uděláte maximum pro své zdraví.

Související témata:

Načítám