Hlavní obsah

Pořád čerstvá jablka? Osvědčené rady!

Foto: shutterstock.com

Jablka jsou u nás nejoblíbenějším ovocemFoto: shutterstock.com

Reklama

To první jablko nakousla už Eva. To ještě netušila, jaké to bude mít následky, a už vůbec neměla potuchy o tom, jak je skladovat. Stromy plné plodů ve škále od zelené přes žlutou, růžovou až po temně rudou. Úroda! Ale co s ní? Uskladnit. Ale jak? Poradíme vám!

Článek

Jak správně česat

Jablka ze stromů netrháte, ale češete. Pozdější odrůdy můžete sklízet i při minus pěti stupních, potom tak čiňte ve slunečném dni – rozmrzlé, a ne za mrazu. Jablka opatrně ukroutíte se stopkou a pokládáte je „bubákem“ dolů. Každé prohlédněte, aby nebylo napadené, načaté – nakazily by se od něj i další plody. Uskladňujte různé odrůdy zvlášť, každá má jiné nároky a vzájemně si neprospívají.

Sklep znamená bezpečí

Jablka ukládejte do loden či vzdušných bedýnek a odneste do sklepa. Můžete je skládat rovnou na dřevěné police nebo ponechat v bedýnkách, ale nedoporučuje se ve více vrstvách na sobě. U sklepa je podstatné, aby byl vzdušný, chladný a čistý, nejlépe vybílený vápnem. Ovoce potřebuje volné proudění vzduchu, ale lodny nebo bedýnky můžete s prolukou skládat na sebe. Každopádně několikrát týdně kontrolujte jeho stav a napadené okamžitě zužitkujte nebo vyhoďte!

Jablko má své já!

Pokud se chcete se svým výpěstkem vyloženě mazlit, můžete. Takové jablko se šetrně obalí do hedvábného a posléze i do tlustého papíru, umístí se v bedýnce tak, aby se nedotýkalo ostatních, a zasype se perlitem, případně zaštítí – překryje polyetylenovou fólií. Jablka mají své nároky, takže je nedávejte do společnosti brambor, okurek, řepy či nakládaného zelí. Okamžitě přeberou veškeré plísně a hniloby, které jsou v dosahu. Milá jablka jsou natolik nesnášenlivá, že jim vadí i společné skladování s kolegy jiné odrůdy a vysvětlíme proč:  Podzimní jablka ke svému dozrávání uvolňují etylen, což škodí jiným druhům. Ale ani ona nejsou dobrým sousedem, dovedou způsobit opadávání a žloutnutí listů kapusty a zelí, hořknutí okurek…

Foto: shutterstock.com

Podzimní úroda vám může vydržet i půl rokuFoto: shutterstock.com

Jaká je správná teplota

I když jablka udržujete v čistotě, bez nechtěných sousedů a v „peřince“, musíte také hlídat teploměr. Nejen teplota a vlhkost vzduchu, ale i jeho rychlost  proudění… Všeobecně platí, že jablíčkům svědčí rozmezí od jednoho do 4 stupňů Celsia. Teplota by neměla přesáhnout pět stupňů. Při pravidelném větrání a udržování vlhkosti je pak můžete skladovat i déle než půl roku (až 210 dnů).

Na co si jablíčka potrpí:

  • V mrazivých dnech ve sklepě nevětrejte!
  • Potřebnou vlhkost docílíte třeba kropením podlahy nebo umístěním namočených cihel.
  • Jablku je dobře v mikroténovém pytlíku, kde si vytvoří vlastní mikroklima.
  • Založte si deníček – příští rok se poučíte o teplotě a podmínkách pro jednotlivé odrůdy.
  • Skladované jablko nepřichází o svůj obsah vitaminů a minerálů!

Pozor na choroby skladovaných jablek

  • Hnilobu plodů mohou odstartovat různá mechanická poranění. Například poškození hmyzem, poranění otlakem od bedny, vytržená stopka plodů apod.
  • Odrůdy jablek silně náchylné na výskyt skládkových chorob (např. Golden Delicius) je nutné fungicidně ošetřovat.
  • Aplikace vápenatých přípravků v červenci a v srpnu významně zlepšuje skladovatelnost jablek.
  • Během skladování by měly být odstraňovány shnilé i nahnilé plody, které bývají zdrojem pro další šíření chorob ve skladu.
  • V žádném případě by neměly být konzumovány zbytky plodů po vykrojení shnilé nebo plesnivé části.

Pár tipů od zahrádkářů:

  • Nejlepší uskladnění veliké úrody jablek je ve 200litrových sudech, později v demižonech...
  • Proložený papír o něco málo snižuje riziko hnití plodů jeden od druhého a možná snižuje odpar.
  • Jablka dáváme do velkých beden vyložených 5cm polystyrenem včetně horních odsunovacích částí.
  • Jablka zůstanou zachována v plné kvalitě nejdéle při teplotách mezi 2 - 8 °C a relativní vlhkosti vzduchu 90 %.
  • Sklep důkladně vydezinfikujte. Vysíření – na 1 m3 počítejte s 10 g sirného knotu.
  • Stěny je vhodné vybílit vápnem s přídavkem 3% modré skalice, jejímž roztokem můžete i vyčistit lísky (před použitím musí důkladně vyschnout).
  • Neobvyklým způsobem je skladování jablek ve studni. V koši na pevném laně je spustíte do patřičné hloubky. Teplota i vlhkost tady bývají ideální a navíc téměř neměnné.

Jablíčko je naším nejtypičtějším, národním  ovocem. Když si dáte tu práci, aby vám vydrželo jako zdroj vitaminů po celý rok, uděláte maximum pro své zdraví.

Reklama

Související témata:

Načítám